3 Απρ 2007

Θέλουμε την πρότασή σου...!

Τόσο το ΠΑΣΟΚ κεντρικά, όσο και ο καθένας μας ξεχωριστά έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για να συζητήσουμε το σχέδιο του Νέου Κυβερνητικού μας Προγράμματος, με όσο γίνεται περισσότερους πολίτες.

Προσπαθούμε μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, συναντήσεις αλλά και το διαδίκτυο να ακούσουμε την γνώμη των πολιτών, όπως και τις προτάσεις τους.

Για τον λόγο αυτό ήθελα αγαπητοί φίλοι την γνώμη και τις προτάσεις σας.

α) Ποιους άλλους τρόπους πρέπει να επιλέξουμε για να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά τον διάλογο;

β) Ποιες άλλες επιλογές πρέπει να κάνει το ΠΑΣΟΚ για να βελτιωθεί σε θέματα, στα οποία η κοινή γνώμη δείχνει διστακτική απέναντί μας. Διστακτική σύμφωνα νε την δική σας γνώμη, αλλά και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων;

22 σχόλια:

e-politis είπε...

αφού μας ζητάτε ένα ιδιότυπο brainstorming πολιτικών ιδεών μέσω του blog σας, σας παραπέμπω στο link
http://fiveideas.blogspot.com/2007/02/blog-post.html#comments
όπου βρίσκονται 20 ιδέες για αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, ελπίζω να τις βρείτε ενδιαφέρουσες.

Ανώνυμος είπε...

Η πρότασή μου είναι να κανετε επιτέλους ένα ξεκαθάρισμα στο κομμα σας, το οποίο δεν τολμήσατε να το κάνετε ποτέ. Ο ΓΑΠ ήρθε με το σύνθημα "γιωργο προχώρα άλλαξέ τα όλα" και τελικά δεν άλλαξε τίποτα στο κομμα πλην ορισμένων ανούσιων οργανωτικών μεταβολών.

Ακομα και στη Νεολαία την επανασύστησε και αναβιώσαν ακριβώς τα ίδια "μαγαζάκια" που υπήρχαν στο παρελθόν. Πως περίμένετε τον κόσμο να εμπιστευτεί ξανά το πασοκ???

Δυστυχώς η ίδια ακριβώς μίζερη κατάσταση που υπήρχε στο κομμα πριν τις εκλογές του 2004 υπάρχει και σήμερα.

Νομίζω πως αν δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα του "οίκου μας" δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο για αλλαγές και προγράμματα στη χώρα.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ e-politis, διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις σου για τις αλλαγές που προτείνεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ομολογώ πως τις βρίσκω αρκετά ενδιαφέρουσες. Πιστεύω πως θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα και ότι θα βοηθούσαν στο να αναβαθμιστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέλω να ξέρω όμως αν το πρόβλημα τις εκπαύδευσης στην Ελλάδα περιορίζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Απο προσωπική εμπειρία έχω να παρατηρήσω πως το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας νοσεί σε γενικότερο επίπεδο και κυρίως στις κατώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης όπως είναι η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα ΤΕΕ.
Οι αλλαγές που προτείνετε προϋποθέτουν ότι το σύστημα που προηγείται των ΑΕΙ θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, ώστε να καταφέρνει να πραγματοποιεί τον στόχο του, που είναι η εκπαίδευση των νέων. Το σύστημα αυτό όμως δεν υπάρχει. Πως μπορεί λοιπόν να αλλάξει η ανώτατη εκπαίδευση αν η βάση στην οποία στυρίζεται δεν είναι η απαιτούμενη; πως μπορούμε να μιλάμε για αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση; Η κυβέρνηση για πολιτικές σκοποιμότητες μας έχει βάλει όλους να μαλώνουμε για την αναθεώρηση ή μη του άρθρου 16 και τ α ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί πραγματικά αδυνατεί να λύσει το πρόβλημα. Γνώμη μου είναι λοιπόν πως αν θέλουμε να έχουμε μια σωστη δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα πρέπει οι αλλαγές να ξεκινήσουν από την βάση και κατ' επέκταση στις ανώτερες βαθμίδες. Γιατί όσο και αν αλλάξει η Ανώτατη εκπαίδευση και το σύστημα των πανελληνίων, αν οι νέοι δεν έχουν σωστές βάσεις, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Αναβαθμισμέων ΑΕΙ.

e-politis είπε...

αγαπητε ανωνυμε
αν δεις αναλυτικα το blog περιεχει και προτασεις για τις υπολοιπες βαθμιδες της εκπαιδευσης ακριβως επειδη θεωρω πως η παιδεια ειναι ενα ενιαιο "οικοδομημα" που απαιτει συνολικες διορθωσεις.
συμφωνω με τις δικιες αποψεις για την παιδεια.
ελπιζω ο κυριος Μαγκριωτης να διαβασει τις προτασεις για την παιδεια στο http://fiveideas.blospot.com
και να έχουμε και απο αυτον μια πιο πολιτικη αποψη.

Ανώνυμος είπε...

Dystyxws apo to '81 kai meta me tis megales allages stin paideia oi opoies syntelestikan apo to pasok parallila me simantikes allages pros to kalitero, opws i fileleu8eropoiisi tis kai i apokopi tis apo to 3ptyxo patris, 8riskeia, oikogeneia syntelestikan mia seira apo eksisou sovara (an oxi sobarotera) eglimata kata tis paideias.

Pio sygegrimena 8ewrw tragiko to gegonos oti apokophke apo tin ekpaideutiki diadikasia i swsti ma8isi tis ellinikis. Den einai tyxaio oti oi ma8ites ekeinis tis periodou oi opoioi pleon einai epistimones, dimosioi ypalliloi, dikastes i dimosiografoi den ekfrazontai swsta, den xrisimopoioun swsta ti glwssa kai adynatoun na apotypwsoun me akribeia skepseis, noimata i ais8imata. Nomizw auto exei odigisei se mia genikoteri ypoba8misi tou pneumatikou mas epipedou, tis kritikis ikanotitas tou laou mas alla kai se mia amorfosia kai barbarotita i opoies einai pleon diaxites se oles tis koinwnikes ekfanseis.

Enas dimosiografos pou den gnwrizei swsta ti glwssa tou (ta ellinika en prokeimenw) den mporei na skeftei swsta. Me tin glwssa skeftomaste kai o ploutos tis proo8ei tin skepsi mas peraiterw. I ftwxia kai i agnoia tis glwssas odigei kai se ftwxia kai se kenotita skepsis.

Sto onoma enos pseutoproodeutismou 8ysiasame to LOGO ws ekfrasi alla kai ws skepsi... Auto 8ewrw to plirwnoume synolika ws laos pantou kai apotypwnetai emfanws kai stin kenotita tis politikis mas ka8imerinotitas....

Ανώνυμος είπε...

Καλώς ήρθατε στο διαδίκτυο. Θα πρότεινα πριν μιλήσουμε για τους τρόπους να μιλήσουμε πρώτα για το πώς θα ληφθούν υπ'οψη τα αποτελέσματα του διαλόγου. Διότι τρία χρόνια είχε το πασοκ για να κάνει διάλογο αλλά το πρόγραμμα το έβγαλαν τελικά 10 (ικανοί, δεν αντιλέγω) άνθρωποι την τελευταία στιγμή όμως, και από το κεφάλι τους ή από βιβλιογραφία. Ούτε οι τομείς λειτούργησαν (οι περισσότεροι τουλάχιστον) ούτε ζητήθηκε κατά σοβαρό τρόπο η γνώμη των πολιτών στην τριετία αυτή. Το συνέδριο της νεολαίας ήταν ακόμα ένα ανέκδοτο και μόνο νέες κατευθύνσεις δεν έδειξε, το προγραμματικό συνέδριο τώρα γίνεται με θεσμικούς συνέδρους! Αν είναι δυνατόν! Εμείς τι να περιμένουμε πια από το κίνημα? εκτός από τα αφελή spam που μας στέλνουν από την Χαριλάου Τρικούπη κάθε τόσο. Aν μας πείτε λοιπόν πώς ακριβώς θα λάβετε υπ'οψιν τις απόψεις μας ανάμεσα από τώρα και τις εκλογές (μια που κάποτε διατελέσατε και συνυπεύθυνος για τα θέματα συμμετοχής και διαλόγου) τότε ίσως ξανα-εμφανιστούμε κι εμείς στο διάλογο με καινούργιες ιδέες. Αν και το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών!

Φιλικά,

Μαρίνος

Ανώνυμος είπε...

Τελικά θα γίνουν εκλογές τον Μάϊο, όπως έχετε δηλώσει εδώ και καιρό; Γιατί ανακοινώθηκαν πρόσφατα οι ημερομηνίες για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Κωνσταντίνος Α. Ζώκος είπε...

Αγαπητέ κ. Μαγκριώτη.
Δείτε σας παρακαλώ την παρακάτω διεύθυνση:
http://www.bbc.co.uk/macedonian/
και ας σκεφθούμε:
Πως χάνουμε το όνομα μας (κάτι είχε πει η Μελίνα γι' αυτό).
Πως είχε (δια)μορφωθεί ο Έλληνας και τι θα βρει μπροστά του.
Τι το ΠαΣοΚ κάνει ή προγραμματίζει να κάνει ΤΩΡΑ για την κατάσταση αυτή.
Θα επανέλθω για το θέμα της διστακτικότητας της "κοινής" γνώμης.
Φιλικά
Κ. Α. Ζώκος
http://epignosi.blogspot.com

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Απάντηση σε Constantine A. Zokos.
Δυστυχώς έχεις δίκιο. Η Ελληνική πολιτεία διαχρονικά δεν έπραξε το καθήκον της. Αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις των συμμάχων, πως ουδέποτε θα υπάρξει πρόβλημα.
Βέβαια πρόβλημα Εθνικό με την έννοια της κυριαρχίας και της Εθνικής ακεραιότητας ασφαλώς και δεν υπάρχει. Όμως το ιστορικό και πολιτιστικό πρόβλημα που θέλουν να δημιουργήσουν κάποιοι από τους γείτονές μας, για εμάς είναι σημαντικό γιατί είναι στοιχείο της ιστορικής και της πολιτιστικής ταυτότητάς μας.
Πιστεύω ότι παρ’ όλες τις χαμένες ευκαιρίες, διαθέτουμε τις προϋποθέσεις να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ανώνυμος είπε...

Κάτι πολύ σημαντικό που μπορείτε να κάνετε, είναι στις εκδηλώσεις σας να μην είναι μπροστά - μπροστά, στελέχη που ο κόσμος ξέρει οτι δεν ανταποκρίθηκαν
σωστά στην όποια αποστολή τούς είχε ανατεθεί σε δημόσιες θέσεις, για να το πώ ευγενικά.
Όταν ερχόμαστε για να ξαναβρεθούμε και να γνωρίσουμε το καινούριο ΠΑΣΟΚ που κι εμείς ονειρευόμαστε, και βρίσκουμε μπροστά μας πρώην Διευθυντές Πολεο-
δομιών ή Εφοριών, Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους η πολιτεία τών οποίων δεν ήταν και η καλύτερη ( αχ πάλι αυτή η ευγένεια ! ), απογοητευόμαστε
και φεύγουμε ξανά από την ίδια πόρτα που μπήκαμε.

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Απάντηση σε Ανώνυμο 10 Απριλίου 2007, 9:29πμ.

Αγαπητέ φίλε,
Έχεις δίκιο. Πρέπει όμως πιο δυναμικά, στελέχη και πολίτες να διεκδικήσουν την συμμετοχή τους στην ζωή του ΠΑΣΟΚ και στους θεσμούς αντιπροσώπευσης.
Είναι καθήκον όλων μας η ανάδειξη και η δραστηριοποίηση σ’ όλα τα επίπεδα στελεχών, με καινοτόμες απόψεις και πολιτικό ήθος.

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Απάντηση σε Ανώνυμο 5 Απριλίου 2007, 8:14μμ

Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Εγώ πιστεύω ότι θα γίνουν μέχρι τα μέσα Ιούνη. Δεν αντέχει να βγάλει τετραετία η Ν.Δ, γιατί θα χάσει το βασικό επιχείρημα, πως όλα όσα έχει υποσχεθεί θα τα δώσει στο τέλος της Τετραετίας.

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Απάντηση σε ανώνυμο 4 Απριλίου 9:29πμ

Έχεις δίκιο ότι δεν έγιναν πολλά πράγματα στον τομέα αυτό. Το ΠΑΣΟΚ όμως παρουσίασε ένα πολύ ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής.
Αυτό θα είναι το μεγάλο μας όπλο.
Για το κόμμα και την νεολαία, πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα.
Οι πολίτες είναι πιο μπροστά από πολλά κομματικά στελέχη και αυτό είναι σημαντικό.

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Απάντηση σε Marinniko.

Πέρα από τα στελέχη της Ομάδας προγράμματός δούλεψαν και αρκετά στελέχη των Τομέων της κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και πολίτες.
Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι το σχέδιο προγράμματος. Το οριστικό πρόγραμμα θα αποφασιστεί στο Συνέδριο 18-19/5/07.
Έχεις δίκιο ότι πρέπει να υπάρξει ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στην τελική του διατύπωση. Ο διάλογος θα γίνει σε πολλά επίπεδα και με πολλούς τρόπους.
α) Ο παραδοσιακός, με συνελεύσεις του ΠΑΣΟΚ σ' όλα τα επίπεδα.
β) Διάλογος με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.
γ) διάλογος μέσω διαδικτύου στην διεύθυνση http://dialogos.pasok.gr/ .
δ) διάλογος με επιλεγμένες ομάδες πολιτών με κοινά προβλήματα .
Τέλος έχεις την δυνατότητα μέσα και από τα blog και τα sites των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Προέδρου μας του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι Προτάσεις που θα διατυπωθούν θα αξιολογηθούν από την Ομάδα Προγράμματος και θα φθάσουν μέχρι το Συνέδριο, όπου και θα τεθούν σε συζήτηση και ψηφοφορία.

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

22.Απάντηση σε ανώνυμο 4 Απριλίου 2007 6:24 μμ

Συμφωνώ πως η καλή γνώση της Ελληνικής γλώσσας είναι σημαντική στην έκφραση και την επικοινωνία. Η γλώσσα είναι όμως «ζωντανός οργανισμός». Γι’ αυτό πρέπει να είναι βασικό μέλημα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Νομίζω όμως ότι το τελικό σου συμπέρασμα είναι υπερβολικό. Κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα του «λογιοτατισμού».

Κωνσταντίνος Α. Ζώκος είπε...

Αγαπητέ κ. Μαγκριώτη.
Μετά την απάντησή σου στο σχετικά κοινότυπο θέμα της ονοματολογίας του γειτονικού κράτους, με το οποίο επέλεξα να ξεκινήσω την επικοινωνία μαζί σου, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο προβληματικό σημείο το οποίο (με πολύ όμορφο τρόπο) σημειώνεις ως "διστακτικότητα της κοινής γνώμης να συναντηθεί (και πάλι) με το Πα.Σο.Κ.".
Δεν είναι της παρούσης να προσπαθήσουμε να (προσδι)ορίσουμε την έννοια "κοινή γνώμη" που χρησιμοποιείς, αν και κάτι τέτοιο θα ήταν σημαντικό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ανάλυση του "γιατί η διστακτικότητά της", αν θέλουμε φυσικά να προσδιορίσουμε όντως γιατί και όχι κατ' επίφαση προς προβολή του (τάχα) ενδιαφέροντός μας. Δεν θέλω να θεωρήσεις εαυτόν προσβεβλημένο με αυτό αλλά αυτή ήταν η πολιτική πολλών στελεχών του Πα.Σο.Κ. εδώ και αρκετά χρόνια (αν χρειαστεί θα ασχοληθούμε αργότερα με αυτό το σημείο).
Ανοίγοντας το δρόμο για να απαντήσουμε το τι είναι αυτό που κάνει την "κοινή γνώμη" διστακτική στην επανασύνδεση (θέλω να αποφύγω τη χρήση του μεταφυσικού ερωτηματικού "γιατί") θα σου διηγηθώ μια ιστορία, συνεχίζοντας (αν θέλεις) από την ακροτελεύτια σκέψη της απάντησής σου. Έγραψες: "Πιστεύω ότι παρ’ όλες τις χαμένες ευκαιρίες, διαθέτουμε τις προϋποθέσεις να πετύχουμε τους στόχους μας" και θέλω να σημειώσουμε την φράση "χαμένες ευκαιρίες". Ας δούμε μια: Ήταν μετά το 1981, τότε που τα όνειρα φάνηκαν πως θα έπαιρναν εκδίκηση, όταν ένας ολόκληρος κόσμος φάνηκε πως έβαλε πλάτη για να σηκωθεί η Ήλιος πάνω από την Ελλάδα, που αρκετά άτομα από όλη την χώρα βρέθηκαν στην Αθήνα για να σχεδιάσουν, να μεταφέρουν, να επανασχεδιάσουν και να δράσουν για συνεχίσει να λάμπει μόνιμα ο Ήλιος, σε μια άλλη Ελλάδα που θα προέκυπτε από την Αλλαγή. Υποστηρίχθηκε, τότε από κάποιους (δεν έχουν σημασία τα ονόματα στην λειτουργία ενός Λαού), στο Υπ.Ε.Π.Θ. πως έπρεπε η δράση να μεταφερθεί σε μια πραγματική αλλαγή της εκπαίδευσης των νέων, μέσα από την θεσμοθετημένη εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να απελευθερωθεί και να μη χρειαστεί να κατρακυλήσει, ο Έλληνας, σε συντηρητικές λογικές και μεθόδους παραγωγής πειθήνιων πολιτών αλλά πραγματικά ελεύθερων να κριτικάρουν, να αμφισβητήσουν, να δράσουν για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.
Έτσι, είπαν αυτοί οι κάποιοι, θα πρέπει να διαμορφωθεί ο μηχανισμός που το Πα.Σο.Κ. κήρυττε που θα μεταφέρει στον Υπουργό τα προϊόντα των κοινωνικών ζυμώσεων των προτάσεων που θα παρήγαγε το Υπουργείο, έτσι ώστε και κατανοητά να γίνονται και να διαμορφωθούν τα περιθώρια πραγματικών αλλαγών και να υπάρξει κοινωνικός κοχλασμός συντονισμένης δημιουργικότητας. Ότι δηλαδή το Πα.Σο.Κ. έλεγε και ήταν έτοιμος ο Λαός να εργαστεί για να κατακτήσει. Είμαστε έτοιμοι, είπαν αυτοί οι κάποιοι, όχι μόνο εμείς να ξεκινήσουμε τον πραγματικό αγώνα για την Αλλαγή, ποιον θα ακούσεις ρώτησαν τον σύντροφο (τότε) Υπουργό εμάς ή τους συμβούλους (που είχαν σχέση με το Κο.Δη.Σο.), θα περπατήσουμε στην πολιτική του αγώνα που αρχίσαμε ή θα τροχοδρομήσουμε σε τεχνοκρατικές λογικές;
Και τι νομίζεις, αγαπητέ Γιάννη, πως απήντησε ο σύντροφος (τότε) Υπουργός;
Η απάντηση και η συνέχεια για τα περί διστακτικότητας της "κοινής γνώμης" σε επόμενο σχόλιο.
Ελπίζω να μη σε κούρασα.

Φιλικά
Κωνσταντίνος Α. Ζώκος

Υ.Γ. θα ήθελα σιγά-σιγά να μπορέσω να σε προσφωνήσω φίλε Γιάννη αν φυσικά το επιτρέψεις.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ζώκε, (τολμώ να χρησιμοποιήσω τον όρο "φίλε" λόγω γειτνίασης των comments μας και συμπάθειας προς τα γραφόμενά σου)

Όλοι αυτοί που τώρα συμπάσχουν για το κακό χάλι του κόμματος είναι όλοι αυτοί που κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έπραξαν τίποτα για να αποτρέψουν τα λαμόγια και τους τυχοδιώκτες απο το κόμμα.

Κύριε Μαγκριώτη ο καθένας σας έχει προσωπική ευθύνη για το σημερινό κακό χάλι του κόμματος. Ο καθένας σας ανέχθηκε τους παραπάνω ανθρώπους στο κόμμα. Ανέχτηκε την λαμογιά και τον τυχοδιωκτισμό δίπλα του. Γιατί γνωρίαζατε πολύ καλά τέτοια παραδείγματα ανθρώπων και όμως δεν κάνατε τίποτα για να αποτρέψετε την ανέλιξή τους.

Συνεπώς τα αοριστόλογα ευχολόγια περί προώθησης των άξιων και ηθικών είναι καλά αλλά δεν είναι από μόνα τους ικανά να φέρουν αποτελέσματα σε ένα κόμμα εξουσίας.

Στη Δημοκρατία η ανοχή και ο συμβιβασμός είναι συνενοχή. Και συνένοχοι εν προκειμένω είστε όλοι όσοι ξέρατε βλέπατε ακούγατε και σφυρίζατε κλέφτικα. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση...

Υ.Γ. Σαφώς και έχουμε ευθύνες και εμείς οι απλοί πολίτες μόνο που η δική μας περιορισμένης εμβέλειας αντίδραση ακόμη και να υπήρξε δεν τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα ούτε καταγράφηκε πουθένά...

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Απάντηση σε Κωνσταντίνο Α. Zώκο

Συμφωνώ, ότι είναι ισοπεδωτικός ο όρος «κοινή γνώμη», δυστυχώς όμως έχει επικρατήσει στις πολιτικές αξιολογήσεις.
Ζούμε σε καθεστώς Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με πολλές αδυναμίες και ελλείμματα. Είναι όμως το καλύτερο από τα πολιτικά συστήματα που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα. Πιστεύω, πως πρέπει να προσπαθούμε για τη βελτίωσή του διαρκώς. Οι μανιχαϊστικοί χαρακτηρισμοί δεν με εκφράζουν για πολλούς λόγους.
Η χώρα έχει πάει πολύ μπροστά από το 1974 μέχρι σήμερα. Πιστεύω πως όλα τα κόμματα κυβερνητικά και μη, έχουν προσφέρει, όπως και όλες οι κοινωνικές τάξεις. Κάθε ένας μπορεί να έχει την δική του άποψη για το ποιο κόμμα ή κοινωνική τάξη προσέφερε περισσότερα. Δεν μπορεί όμως να αγνοεί τους άλλους.
Εγώ πιστεύω πως το σημαντικότερο έλλειμμα σήμερα, που παραβιάζει η χώρα μας είναι η διοικητική και οικονομική του δομή. Έχουμε ένα καταθλιπτικά ισχυρό πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά κέντρο σε σχέση με την ελληνική περιφέρεια. Σ’ αυτό το καθεστώς οφείλεται η ανισομερής γεωγραφική και κοινωνική κατανομή της ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα που η ανάπτυξη κυρίως οφειλόταν στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και τελευταία και στον οικογενειακό δανεισμό, αυτό το μοντέλο στοιχειωδώς παράγει. Τίποτα όμως δεν εγγυάται πως τα επόμενα χρόνια όταν θα έχει ολοκληρωθεί και το Δ΄ ΚΠΣ και ο οικογενειακό δανεισμός για κατοικία και κατανάλωση θα έχει γίνει απαγορευτικός, θα έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τότε θα βρεθούμε μπροστά σε τραγικά δημοσιοοικονομικά προβλήματα, σε πρωτοφανή οικονομική ύφεση, σε μεγάλη υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και σε έκρηξη της ανεργίας.
Αυτό το υπερσυγκεντρωτικό σύστημα, είναι και ο βασικός παραγωγός της αδιαφάνειας στη δημόσια ζωή. Ο υπερσυγκεντρωτισμός δεν επιτρέπει την ανάπτυξη και την αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου. Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινωνικό έλεγχο.
Συμπέρασμα: εάν δεν προχωρήσουμε τώρα στις μεγάλες τομές που περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, τότε πολύ σύντομα ένας μικρός αριθμός ισχυρών οικονομικών παραγόντων, θα μπορεί να επηρεάζει απόλυτα την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Η Ελλάδα των λίγων και ισχυρών αιρετών περιφερειών με τους δικούς της πόρους, τα δικά της αναπτυξιακά σχέδια και μηχανισμούς υλοποίησης είναι η μεγάλη επιλογή. Συμπληρώνεται με τον Καποδίστρια 2 και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Απάντηση σε ανώνυμο 12-04-07, 12:19 μ.μ.

Αγαπητέ φίλε,
Απαντώντας στον κύριο Ζώκο, πιστεύω πως απαντώ και σε εσάς.
Συμφωνώ πως και εγώ έχω μερίδιο ευθύνης στα αρνητικά, όπως και μερίδιο ευθύνης στα θετικά, αφού είμαι μέρος αυτού του πολιτικού συστήματος.
Μόνο που όπως κάθε κόμμα και κοινωνική ομάδα κρίνεται ξεχωριστά, έτσι και κάθε πολιτικός θα πρέπει να κρίνεται και ξεχωριστά.
Εκτιμώ, πως οι προτάσεις που έχω διατυπώσει και οι θέσεις που έχω πάρει μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως η πρακτική αποτελούν ένα δείγμα του μεριδίου ευθύνης και της θετικής προσφοράς μου.
Kάθε πολίτης μπορεί να τα αξιολογήσει στο βαθμό που τα γνωρίζει.
Τέλος να σας πω και ένα συμπέρασμα που έχω καταλήξει. Φοβάμαι εκείνους που μιλούν με πολύ πάθος για «την πατρίδα και το λαό», όπως φοβάμαι και εκείνους, που κάθε λίγο, «σπάνε το απόστημα της διαφθοράς».
Προτιμώ τον μετριοπαθή, ορθολογικό, και τεκμηριωμένο λόγο και μετρώ πέρα από τις προθέσεις και τα αποτελέσματα.

Κωνσταντίνος Α. Ζώκος είπε...

Αγαπητέ κ. Γ. Μαγκριώτη
(φυσικά αγαπητοί συνοδοιπόροι στο διάλογο που ο κ. Μαγκριώτης είχε την ευγενική καλοσύνη να διεγείρει).

Πριν ολοκληρώσω τις σκέψεις που ξεκίνησα να επεξεργάζομαι στο πλαίσιο του διαλόγου, επιτρέψτε μου τρεις μικρές σημειώσεις:

1. Θεωρώ πως είναι κατανοητό ότι η συμμετοχή μου (φαντάζομαι όπως όλων μας) στο διάλογο είναι αποτέλεσμα της θετικής άποψης που έχουμε για το διεγέρτη και συντονιστή αυτής της συζήτησης κ. Μαγκριώτη, γιατί δεν προσφέρεις περιόδους της ζωής σου όταν δεν είσαι της άποψης πως οι αποδέκτες της προσφοράς είναι άξιοι να τη δεχθούν (αφενός) και να τη χρησιμοποιήσουν ως συντρόφους για καλύτερους βηματισμούς (αφετέρου).
2. Σχετικά με την εισαγωγική μου ερώτηση "περί ονομασίας της FYROM" σημειώνω τις πληροφορίες πως το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (όπως και η Ν. Κορέα), ακολουθούν την τακτική της αναγνώρισής του με τη συνταγματική του ονομασία, δηλαδή ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αυτό αποτελεί σαφή ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
3. Θεωρώ υποχρέωσή μου να Σας ευχαριστήσω κ. Μαγκριώτη για την απάντηση, έστω και αν αυτό είναι μέρος της διαδικασίας.

Επιτρέψτε μου, όμως, να μείνω προσηλωμένος στο στόχο που στο προηγούμενο σημείωμά μου έθεσα και που φυσικά δεν είναι άλλο από αυτόν που και Εσείς θέσατε ως στοιχείο έναρξης και ανάπτυξης της συζήτησης, δηλαδή "περί διστακτικότητας (επανα)σύνδεσης της κοινής γνώμης και του Πα.Σο.Κ.".
Θέλω να μείνουμε σε αυτό το σημείο γιατί είναι φανερό πως αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της όποιας συνέχειας ιστορίας.

Η απάντηση, λοιπόν, του συντρόφου (τότε) Υπουργού Παιδείας στους ερωτώντες (τότε) συνεργάτες του, ήταν "πως και φυσικά Θα ακούσει τη γνώμη των τεχνοκρατών συμβούλων του και όχι αυτή που θα προήρχετο από τη διαδικασία αλληλεπίδραση με τη λαϊκή βάση" (που περιγράφηκε σε προηγούμενη παρέμβαση).

Τι αποτέλεσμα είχε αυτή η απόφαση:

1. Στην εισαγωγή και ψήφιση ενός νόμου για την Εκπαίδευση, που ενώ είχε ορισμένα βασικά στοιχεία θετικά εντούτοις έμεινε ακάλυπτος από τα Προεδρικά διατάγματα με τα οποία έπρεπε να ενεργοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην γίνει δυνατή η ενεργοποίηση των κοινωνικών διεργασιών απελευθέρωσης που ο νόμος αυτός θα μπορούσε να διεγείρει.

2. Στην αδυναμία να προταθεί και να λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα ικανό να οδηγήσει την ελληνική κοινωνική πραγματικότητα σε περισσότερο αναπτυγμένες δομές. Μάλιστα την ίδια στιγμή που οι υπόλοιπες κρατικές μικροδομές, είτε οι συνθετότεροι μεγασχηματισμοί που διαμορφώνοντας εν τω μεταξύ, διαμόρφωναν βατήρες πολιτικών μετασχηματισμών. Οι ουσιαστικές παρεμβάσεις του κεντρικού διαχειριστικού μηχανισμού εξαντλούνται σε αλλαγές (ότι δηλαδή το Πα.Σο.Κ. κατηγορούσε στην κριτική του) στο εξεταστικό σύστημα. (Γι' αυτό ίσως χρειαστεί ειδική συζήτηση, για να προσεγγίσουμε τουλάχιστον το φαινόμενο της φροντιστηριακής κυριαρχίας).

3. Δεν έγινε δυνατή η διαχείριση της κοινωνικής δυναμικής (μαθητικό-φοιτητικό κίνημα, κίνημα αγροτών κλπ.) που καθώς αισθάνθηκε ότι απελευθερώθηκε κινήθηκε προς τη διαμόρφωση πολιτικοκοινωνικών οντοτήτων με τις οποίες επιχειρήθηκε η διαχείριση της νέας πραγματικότητας που είχε (ή έγινε πιστευτό ότι είχε) διαμορφωθεί. Αποτέλεσμα η αλλοτρίωση και φυσικά ο εκφυλισμός όλης αυτής της δυναμικής και η υποχώρησή της, στοιχείο που οδηγούσε σε τάσεις για παραιτήσεις, τόσο ομάδων όσο και προσώπων.

4. Αντανάκλαση των υποχωρήσεων που περιγράφτηκαν προηγουμένως (ίσως δευτερογενές στοιχείο) οι μετασχηματισμοί στο εσωτερικό του Πα.Σο.Κ., όπως τουλάχιστον μακροσκοπικά εμφανιζόταν. Το Κίνημα της διαρκούς Αλλαγής, μετατράπηκε σε μηχανισμούς διαχειριστών κρατικών δομών, μετά από ομάδες μετασχηματίστηκε σε άτομα με συγκεκριμένα συμφέροντα, αργότερα αυτά τα άτομα δημιούργησαν δομές γύρω από πρόσωπα (βουλευτές και άλλοι) και στο τέλος διαμορφώθηκε μια χαοτική κατάσταση, η οποία επιχειρείται να συμμαζευτεί τώρα. Φυσικά κατά τη πρόοδο αυτής της ακολουθίας η υποχώρηση και ο αναχωρητισμός συνεχίζονταν και μάλιστα εκείνων των στοιχείων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στο λαϊκό κίνημα.

5. Τέλος, για να σταματήσω γιατί νομίζω πως καταχρώμαι του χρόνου όλων των αναγνωστών, η αντανάκλαση όλων αυτών των διεργασιών σε κοινωνικό επίπεδο είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας λογικής παραίτησης, μιας λογικής του "ότι όλοι τα ίδια είναι", μιας λογικής αντιεπιστημικής θεώρησης της πραγματικότητας, μεταφυσικών προσανατολισμών και αναζήτησης λύσεων "άνωθεν". (Και για αυτό αν χρειαστεί μπορούμε να το αναλύσουμε περισσότερο με καταγραφή συμπεριφορών στελεχών του Πα.Σο.Κ.)

Λοιπόν, αγαπητέ μου κ. Μαγκριώτη, τι εμφανίζεται πως έχει αλλάξει από τις αιτίες που "γέννησαν" τη σημερινή κατάσταση;

Προσπάθησα να περιγράψω μια περιοχή του κοινωνικού γίγνεσθαι, τη περιοχή της εκπαίδευσης, η υγιεινή της οποίας έχει σημασία για την κατεύθυνση της εξέλιξης της κοινωνικής πραγματικότητας. Φυσικά γίνεται εύκολα αντιληπτό πως υπάρχουν και άλλες περιοχές που μπορεί να δει κάποιος τι οδήγησε στην απαξίωση μιας συνάντησης και τι είναι αυτό που κρατάει τον πολίτη διστακτικό στη συνάντησή του με το Πα.Σο.Κ. Δεν θα τις αναπτύξω (εδώ τουλάχιστον). Όμως θέλω να πιστεύω πως άνοιξα ένα διάδρομο θεώρησης, σκέψης και δράσης προς την κατεύθυνση της άρσης των αιτιών της αλλοτριωμένης σημερινής κατάστασης.

Όχι βέβαια στην επιστροφή στο παρελθόν, αλλά στη διαμόρφωση (μέσα από προσπάθειες διαλόγου όπως αυτή) μια νέας πολιτικής πράξης που θα απελευθερώσει και πάλι τον εγκλωβισμένο πολίτη, θα κάνει το όραμα κοινό για όλους και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε να θεμελιώσουμε το δρόμο μια άλλης πορέιας, μιας πορείας πραγματικής Αλλαγής και απελευθέρωσης.

Μπορούμε αγαπητέ κ. Μαγκριώτη; Μπορείτε; Εμείς πάντως είμαστε εδώ και Σας περιμένουμε.

Φιλικά
Κωνσταντίνος Α. Ζώκος