27 Μαρ 2007

Η ΠΙΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πιστεύω ότι η πιο ριζοσπαστική πρόταση, του νέου Κυβερνητικού μας Προγράμματος είναι η αλλαγή του Διοικητικού και Αναπτυξιακού Μοντέλου της χώρας.

Αυτή η ανατροπή δημιουργεί μια αντιστοιχία δεδομένων. Γι’ αυτό σας παρουσιάζω ένα απόσπασμα από την ομιλία μου στην Τριανδρία και θα ήθελα την γνώμη σας.

«Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας στην ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δήμο Τριανδρίας με θέμα: : «Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – πορεία προς την νίκη», μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η δυναμική που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ μετά την δημοσιοποίηση των Νέων Προγραμματικών Κατευθύνσεών του, αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάσθηκε. Η βεβιασμένη κριτική που άσκησε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αντιφατική και ανίσχυρη.

Καθήκον μας τώρα είναι να οργανώσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες για το Νέο Πρόγραμμά μας. Θέλουμε στο Προγραμματικό μας συνέδριο τον Μάιο, που για πρώτη φορά διοργανώνει Πολιτικό Κόμμα στην χώρα μας, να καταλήξουμε στο οριστικό Κυβερνητικό μας Πρόγραμμα, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η γνώμη του πολίτη.

Ειδικότερα ο κύριος Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην μεγάλη ανατροπή της Διοικητικής και Αναπτυξιακής Δομής της χώρας, που φέρνει το καινούργιο πρόγραμμα. Στη θέση του καταθλιπτικά ισχυρού κέντρου διοικητικής, οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που είναι η Αθήνα, δημιουργούμε την Ελλάδα των Ισχυρών Περιφερειών. Λίγες περιφέρειες και όχι 13 για να είναι ισχυρές, με αιρετό περιφερειάρχη και περιφερειακό συμβούλιο, με δικούς τους πόρους και μηχανισμούς σχεδιασμού και υλοποίησης της ανάπτυξής τους. Σπάμε τις σχέσεις εξάρτησης και υποταγής των ελληνικών περιφερειών από το κέντρο.

Ακόμη τόνισε το βασικό πλαίσιο της νέας Οικονομικής και Κοινωνικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Ένα σχέδιο που οδηγεί στην μεγάλη ανάπτυξη της χώρας, το πλεόνασμα της οποίας κατά προτεραιότητα κατευθύνεται στην περιφέρεια, στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, την παιδεία, την υγεία και την απασχόληση.

Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή, με τις πολιτικές αυτές, θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας αυτοδύναμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Τέλος επανέλαβε παλαιότερη πρότασή του, για την πραγματοποίηση μιας ειδικής συνδιάσκεψης για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή .

Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή πρέπει να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με σαφείς προτεραιότητες.

Μόνο έτσι θα λυθούν τα βασικά προβλήματα της πόλης που είναι η οικονομική της ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της.»

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και θεωρώ πως το νέο Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και θα μπορούσε να αλλάξει πραγματικά τα πολιτικά δεδομένα της χώρας, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ν.Δ εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Τι δεν κάνει σωστά το ΠΑΣΟΚ;Μήπως ο τρόπος προώθησης των θέσεών του δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο; Μήπως επηρεάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια κοινή γραμμή από όλα τα στελέχη του κόμματος;Γιατί την απογοήτευση του κόσμου από την κυβέρνηση δεν την εισπράττει το ΠΑΣΟΚ;

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με το παραπάνω σχόλιο.
Τι συμβαίνει και η η Ν.Δ. δεν έχει φθορά;

Ανώνυμος είπε...

Sorry, αλλά θα τρελαθούμε τελείως.Ανώνυμε 6:46 μπορείς να μας πεις ένα παράδειγμα από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ "το οποίο θα αλλάξει τα πολιτικά πράγματα της χώρας"?

Ένα παράδειγμα δώστε μου για να καταλάβω και γω. Όσο αναμασάμε μεγάλες κουβέντες μεταξύ μας και θα θέτουμε πολιτικούς στόχους μη ρεαλιστικούς και κυρίως τελείως διαφορετικούς από τα επι πολλά έτη πεπραγμένα μας η ΝΔ θα προηγείται.

Άντε να μας πείσει ο Πρωτόπαπας για την επίτευξη υψηλών στόχων υπέρ του λαου.....

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως χρειάζεται να διαβάσεις λιγάκι καλύτερο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοώ.Σε συμβουλεύω αν θέλεις να επισκεφτείς και την σχετική ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ http://dialogos.pasok.gr. Συμφωνώ βέβαια πως το πρόγραμμα από μόνο του, αν και αποτελεί σωστή βάση, δεν λύνει κανένα πρόβλημα. χρειάζονται σωστά, ικανά στελέχη τα οποία πρέπει να το υποστηρίξουν. Περισσότερο όμως θεωρώ πως πρέπει να το υποστηρίξει ο κόσμος και ο λαός. Μην ξεχνάς ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να επιβάλει κανένας πολιτικός, όσο ικανός και αν είναι, αν δεν είναι έτοιμη και ώριμη η κοινωνία για να την δεχτεί. Και αυτό ακριβώς πιστεύω πως είναι το πρόβλημά μας. Αν κάτι δεν μας αρέσει, ας κοιτάξουμε να το αλλάξουμε. Στο χέρι μας είναι και όχι να αναμασάμε την γνωστή καραμέλα περί "λαθών των προηγούμενων ετών". Φυσικό είναι μια κυβέρνηση 20 ετών περίπου να κάνει και λάθη στις επιλογές της. ΄Δεν έκανε μόνο λάθη όμως, μέσα σε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα άλλαξε και αναπτύχθηκε. Αυτό γιατί δεν το αναφέρεις; Και αν θέλαμε το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια, γιατί το ψηφίζαμε; Η κοινή λογική απαντά πως καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αν η πολιτικής της δεν ικανοποιεί τους πολίτες της. Εκτός και αν πιστεύεις πως "Έχουμε ότι ακριβώς μας αξίζει..."

e-politis είπε...

η δίκαιη κοινωνία του προγράμματος του ΠαΣοΚ είναι μια ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό να συγκεράσει το διαχειριστικό με το οραματικό στοιχείο. δεν ειναι ρηξικέλευθη αλλά πιο στρογγυλοποιημένη και καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα της πανσπερμίας απόψεων που ακούγονται στη Κεντροαριστερή παράταξη. μπορεί όμως το ΠαΣοΚ να πετύχει να το κάνει κτήμα της κοινωνίας και μέρος του πολιτικού διαλόγου εκεί θα κριθεί η επιτυχία ή η αποτυχία του.

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Απάντηση σε σχόλια ανώνυμων για φθορά Ν.Δ.

Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών είναι μια σύνθετη διαδικασία. Κάθε εποχή έχει τα δικά της δεδομένα. Διαφορετική η περίοδος 1989-1993, διαφορετική η τρέχουσα. Υπάρχει κατ’ αρχάς το «ανάχωμα του χρόνου». Ένα μέρος της κοινής γνώμης ανέχεται ακόμη την Κυβέρνηση γιατί θεωρεί ότι τα τρία χρόνια είναι λίγα σε σχέση με τα 11 ή και τα 20 από το ’81. Είναι αλήθεια ότι η προπαγάνδα τους έχει πείσει, ότι ο χρόνος μετράει από το ’81 και όχι το ’74. Ακόμη αθροίζουν σε εμάς και την περίοδο Μητσοτάκη.
Υπάρχουν και τα εσωτερικά μας προβλήματα, που τροφοδοτούν την ανησυχία του κόσμου, για το κατά πόσο καταλάβαμε τα λάθη μας και αποτελούμε έναν αξιόπιστο φορέα για να μας εμπιστευτούν την διακυβέρνηση. Στα ΜΜΕ η ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση είναι περιορισμένη και έτσι δεν αναδεικνύονται οι διαφορές και τα προβλήματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Η Ν.Δ. έχει φθορά και είναι επιταχυνόμενη. Τίποτα καλύτερο δεν έχει να προσφέρει. Η παρουσίαση του σχεδίου του νέου κυβερνητικού μας προγράμματος αποτέλεσε μια δυναμική αφετηρία. Τα δεδομένα αλλάζουν. Είναι εφικτή η ανατροπή. Από την δική μας δουλειά, μαχητικότητα και συλλογική δράση εξαρτάται.

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Απάντηση σε Ανώνυμο 11:37 πμ.

Θεωρώ ανατρεπτική και μη αναστρέψιμη την πρότασή μας για την αλλαγή του διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Απάντηση σε e-politis
(30 Μάρτιος 2007 7:58 πμ).
Έχει και ανατρεπτικά στοιχεία, όπως η αλλαγή του διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου, με τον αιρετό περιφερειάρχη τον Καποδίστρια 2 και την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.