24 Μαρ 2007

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 21-3-07

Κύριε Υπουργέ,

Στην τελευταία μου ερώτηση στην Βουλή για την αναγκαιότητα ανέγερσης και λειτουργίας αυτοδύναμου παιδιατρικού νοσοκομείου όπως και νέου ογκολογικού, μου απαντήσατε στις 12-2-07, ότι «Αναζητείται κατάλληλή οικοπεδική έκταση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση των νέων μονάδων».

Λίγες ημέρες μετά, την 1-3-07 συνεδρίασε η αρμόδια Διυπουργική επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και αποφάσισε και για την κατασκευή των δύο νοσοκομείων.

Από τις δηλώσεις του κυρίου Υπουργού που ακολούθησαν όμως προκύπτουν πολλά ερωτήματα που καθιστούν αμφίβολο τον Δημόσιο χαρακτήρα των μονάδων που σχεδιάζονται.

Το έργο θα κατασκευαστεί από ιδιώτες και το Κράτος θα νοικιάσει στη συνέχεια από τους ιδιώτες τόσο το κτίριο, όσο και πολλές από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν.

Ειδικότερα στα «στοιχεία των έργων» που δίνει το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, φαίνεται πολύ καθαρά ότι μικρή σχέση θα έχουν με δημόσια νοσοκομεία, αφού εκτός των γιατρών και των νοσηλευτών, οι άλλες ειδικότητες εργαζομένων δεν θα είναι ενταγμένες στο ΕΣΥ.

Ακόμη όσο αφορά το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, στην Κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα «έχει δυναμικότητα έως 400 κλίνες».

Σας υπενθυμίζω ότι τόση είναι η δυναμικότητα του σημερινού Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που εδώ και καιρό δεν καλύπτει τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Γι’ αυτό τον λόγο ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Γιατί η Κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί από το ΠΔΕ την κατασκευή των νοσοκομείων και τα αναθέτει σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα να κοστίζει πολύ περισσότερο στους φορολογούμενους Έλληνες πολίτες, αφού οι ιδιώτες που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του έργου, θα έχουν λογικά και το ανάλογο κέρδος;
  2. Γιατί εντάσσετε μόνο τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο ΕΣΥ και δίνετε σε «Ιδιώτη Εργολάβο» πολύ σημαντικές δραστηριότητες όπως εργαστήρια, εξετάσεις, διαγνωστικές μονάδες και την διοικητική μέριμνα;
  3. Τι νόημα έχει να κατασκευαστεί το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, αφού θα είναι μικρότερο από το σημερινό Θεαγένειο;

Θα ήθελα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας γι’ αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα που απασχολεί την Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να εκφράσω την αγανάκτηση και την λύπη μου για τις τόσο λαθεμένες επιλογές της παρούσης κυβέρνησης και θα ήθελα να ρωτήσω και να σχολιάσω την παθητική στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης. Ο τομέας της Υγείας όπως μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε όλοι μας νοσεί. Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά όλοι μας. Ως κάτοικος της Θεσσαλονίκης θα προτιμούσα τέτοια θέματα να ευαισθητοποιούσαν περισσότερο τους τοπικούς φορείς της πόλης. Αναρωτιέμαι τι έχει να πει ο κύριος Ψωμιάδης για τις προθέσεις της κυβέρνησης του; Ευχαριστώ τον κύριο Μαγκριώτη για για την τόσο καίρια και ουσιαστική ερώτηση του, πράγμα που μου αποδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον του για την πόλη μας. Και θα ήθελα να τον ρωτήσω τι παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε τα νοσοκομεία αυτά να χρηματοδοτηθούν από το Κράτος;

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ANONYMOUS.
Πρώτα να ενημερωθούν οι πολίτες από τα ΜΜΕ και τους αρμόδιους φορείς. Να πιέσουμε όλοι μαζί πέρα από κόμματα για να αλλάξουν οι επιλογές της Κυβέρνησης. Πιστεύω ότι Μπορούμε.