26 Μαΐ 2012

Η Δημοκρατία, το Σύνταγμα, οι νόμοι, η πολιτική είναι τα όπλα των πολιτών, ιδιαίτερα των αδύναμων


Ο καταστροφικός ατομικός εγωισμός, και ο συντεχνιασμός διαλύουν τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, καθιστούν κόμματα και πολιτικούς διαμεσολαβητές ανάμεσα σε φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Γι’ αυτό και τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα, λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων, στερεί με πολύτιμους πόρους τα δημόσια ταμεία και διαμορφώνει ένα ακριβό, πληθωριστικό καταναλωτικό πρότυπο, που διογκώνει τις εισαγωγές και συμπιέζει το λαϊκό εισόδημα.

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολιτικά την βίαιη αφαίρεση κεκτημένων της μεταπολίτευσης. Πλήρωσε την απόφαση του να χτυπήσει τις παθογένειες της χώρας, τις οποίες όμως ανέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Πλήρωσε λάθη σε πολιτικές, σε επιλογές προσώπων και στην αδυναμία να παρουσιάσει ένα ενιαίο βηματισμό και ένα συνεκτικό κυβερνητικό λόγο και επιλογές.

Η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία είναι σε οριακή στιγμή, γι’ αυτό και πρέπει να ξεκαθαρίσουν δύο πράγματα:
α) Στην χώρα μας πρέπει να αλλάξουν πολλά, οι αλλαγές δυστυχώς έχουν οικονομικό και κοινωνικό κόστος, είναι επώδυνες. Τώρα όμως πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία, ιδιαίτερα οι άνεργοι και οι αδύναμοι πολίτες δεν αντέχουν και νέες θυσίες. Αντιθέτως χρειάζεται η σταδιακή αποκατάσταση αδικιών, η επανάκτηση της ατομικής και συλλογικής αυτοπεποίθησης και η ανάταση της οικονομίας.
β) Στην Ευρώπη πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε, όχι μόνο για να βελτιώσουμε το μνημόνιο και την δανειακή σύμβαση, αλλά και για να αξιοποιηθεί το «Αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ», για να αρχίσει η ανοδική οικονομική και κοινωνική πορεία. Πρέπει ταυτόχρονα να συμμετέχουμε μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις της Ε.Ε αλλά και με τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, στην προσπάθεια για αλλαγή στρατηγικής,  με τον περιορισμό της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και την δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, όπως τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Οι  Έλληνες πρέπει να κρατήσουμε  και να διευρύνουμε  τις κατακτήσεις μας, όπως τη σταθερότητα, τη δημοκρατία, την ασφάλεια, τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ. Πάνω σε αυτά να χτίσουμε τώρα τη βιώσιμη ανάπτυξη και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, φιλικό στον πολίτη και την  επιχειρηματικότητα, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.                                                             

Η Δημοκρατία, το Σύνταγμα, οι νόμοι, η πολιτική, είναι τα  όπλα των πολιτών, ιδιαίτερα των αδύναμων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την παύση των εργασιών του μετρό καταγγέλλει ο Γκιουλέκας
(http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=94731)

ενώ ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης διαβεβαίωνε ότι έως το 2016 το Μετρό Θεσσαλονίκης θα ήταν έτοιμο», σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας.

Ανώνυμος είπε...

Θεσσαλονίκη: «Βόμβα» στο μετρό, που ξεμένει από χρήματα! (www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=4&artid=141357)

Νιώθω ότι, και στο ζήτημα του μετρό, μας κοροϊδεύατε.....