17 Νοε 2008

Δήλωση Γ. Μαγκριώτη για την καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του Ψευδοκράτους και τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μαγκριώτης, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, προσκαλεσμένος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, συναντήθηκε με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Βάσο Λυσσαρίδη και την ηγεσία του κόμματος, με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Μάριο Κάρογιαν και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Το απόγευμα μίλησε σε συγκέντρωση στη Λευκωσία, που οργάνωσε το κόμμα της ΕΔΕΚ – Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, με θέμα: «Την καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους και τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου»
Ο κ. Μαγκριώτης μεταξύ άλλων τόνισε:
«Νοέμβρης 1973 η εξέγερση του Πολυτεχνείου, Νοέμβρης 1983 η ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Μπορεί να χωρίζουν δέκα χρόνια τα δύο γεγονότα, έχουν όμως μεγάλη σχέση μεταξύ τους. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έγινε κατά της στρατιωτικής δικτατορίας και επιτάχυνε την πτώση της. Δυστυχώς όμως η χούντα των Αθηνών πρόλαβε συνεργαζόμενη με αντιδραστικές δυνάμεις της Κύπρου να ανατρέψει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο αφορμή για την τουρκική εισβολή. Εισβολή που οδήγησε στην κατοχή του 40% του εδάφους της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό κι έβαλε σε εφαρμογή τα σχέδιά της για την διχοτόμηση του νησιού. Η αναγνώριση από την Άγκυρα ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους τον Νοέμβρη του 1983 ήταν το επόμενο βήμα στα διχοτομικά σχέδια της Άγκυρας. Οι διεθνείς οργανισμοί και η διεθνής κοινότητα μπορεί από την πρώτη στιγμή να καταδίκασαν αυτήν την πράξη, δεν έχουν πράξει όμως κάτι ουσιαστικό για την επανένωση του νησιού και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής μέχρι τώρα. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ήταν η πιο μεγάλη εθνική επιτυχία των τελευταίων δεκαετιών. Αποτελεί την ασπίδα για την ασφάλεια της Κύπρου και την βάση για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει ενεργά μια στρατηγική λύσης με βάση τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δυστυχώς όμως είναι διακριτικά απούσα. Η πολιτική της χαρακτηρίζεται από την ίδια αντίληψη, που την οδηγεί στην αδράνεια και στην αδυναμία να δώσει λύσεις σε προβλήματα, είτε να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσεων. Ο φόβος του Πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει μια πράξη ή μια ενέργειά του, μπορεί μέχρι χθες να προσέφερε την δημοφιλία της απουσίας στον ίδιο, έφερε όμως πολλά προβλήματα, τόσο στην οικονομία, όσο και σε άλλα εσωτερικά μέτωπα. Ανάλογες είναι οι εξελίξεις και στα εθνικά μας θέματα. Η Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά και το κυπριακό δεν είναι πλέον διπλωματικό πρόβλημα γι’ αυτήν. Αντιθέτως η Ελλάδα και πάλι έχει βρεθεί απομονωμένη και με μεγάλη απώλεια διπλωματικής ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: