5 Απρ 2012

Γιατί το θέμα της αξιοκρατίας είναι πάντοτε επίκαιρο..


Στο  σχετικό άρθρο του συντάγματος της Ελληνικής Πολιτείας αναφέρεται ρητά ότι δικαίωμα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξαιρέτως. Η αντίστοιχη όμως διατύπωση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ προχωρεί περισσότερο της ημετέρας. Εκεί δηλαδή που στο άρθρο του συντάγματος μας υπάρχει τελεία, στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ υπάρχει κόμμα και η διατύπωση τελειώνει με τη φράση “on the basis of merits”.

Η φράση αυτή αποδίδεται στα Ελληνικά  “στη βάση της αξιοκρατίας”. Δηλαδή, στη βάση των ικανοτήτων, δεξιοτήτων, βαθμού εκπαίδευσης αλλά και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτει κάθε χωριστός άνθρωπος, όπως η εργατικότητα, η βούληση, το πείσμα, η προσαρμοστικότητα σε νέες καταστάσεις και συνθήκες, η αντίληψη και οι δυνατότητές του. Επιπλέον, στη βάση των αρχών με τις οποίες πορεύεται στη ζωή και κοινωνικοποιεί τις ιδέες και τις φιλοδοξίες του, και από τη συμμετοχή του στη δημιουργία και την ανελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους.

Νομίζω, ότι η τοποθέτηση της αξιοκρατίας ως προσωπικής και κοινωνικής αρχής δεν  χρειάζεται περισσότερο εμβάθυνση και υποστήριξη.  Απλά, εκείνο που μας χρειάζεται είναι η αποδοχή της και η βούληση και ίσως μερικές φορές η γενναιότητα να την επιβάλλουμε σ’ όλες τις εκφράσεις και διαβαθμίσεις της οργανωμένης “πολιτικής” και κοινωνικής ζωής μας.

Εύκολα επίσης διαπιστώνουμε ότι στην πράξη, η αξιοκρατία πολύ λίγο ίσχυσε στη χώρα μας όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση. Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι πιο καθαρά εφ’ όσον αν κάποιος δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του δεν μπορεί να μείνει για καιρό στη θέση του. Το γεγονός αυτό βέβαια δημιούργησε και εξακολουθεί να δημιουργεί διάφορες δυσάρεστες παρενέργειες, τις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε ως σύνολο ανεξάρτητα του βαθμού στον οποίο συμμετείχαμε στη διαμόρφωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Πολύ συχνά ακούμε και διαβάζουμε για παθήματα, επιδείξεις ανικανότητας και κακώς νοούμενης υπηρεσιακής νοοτροπίας, παραλήψεις και ανεπάρκειες, και όλα αυτά να αποτελούν τον κανόνα. Ξέρω επίσης ότι υπάρχουν δικαιολογίες και άλλοθι. Το περισσότερο σοβαρό από αυτά είναι ότι οι Ελληνικές αρχές είναι γενικά ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τις νέες δύσκολες από κάθε άποψη συνθήκες.

Αλήθεια,  πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε άλλου είδους προσέγγιση. Δηλαδή, αν άξια και ικανά στελέχη χειριζόταν τις υποθέσεις που μας αφορούν. Είμαι σίγουρος ότι αν δεν είχαμε πέσει στην παγίδα της νοοτροπίας των “δικών μας παιδιών”, ο εκσυγχρονισμός και η προσαρμογή θα είχε γίνει έγκαιρα με όλες τις ευεργετικές συνέπειες για όλους μας.   
   
 Γ.Τ  

5 σχόλια:

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Σίγουρα η έλλειψη αξιοκρατίας δεν είναι η μόνη πηγή κακοδαιμονίας της χώρας. Σε μια χώρα όμως, που αγωνίζεται να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει υπαρκτούς εξωτερικούς κινδύνους, δεν νομίζω ότι έχουμε πολλά περιθώρια για τη μη αξιοποίηση των άριστων και των άξιων ανθρώπων. Σε τελική ανάλυση, η τοποθέτηση αυτών ακριβώς των άξιων ανθρώπων στη δημόσια διοίκηση θα αποβεί προς όφελος όλων και κατ’ επέκταση θα εξυπηρετήσει και το στενά προσωπικό δικό μας συμφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Θελω να τονίσω δύο σημεία που διακρίνω να μην είναι ευνόητα και μαλλον να έχουν μεγαλύτερη πολιτική παρά ουσιαστική υφή.

1) Νομίζω, ότι η τοποθέτηση της αξιοκρατίας ως προσωπικής και κοινωνικής αρχής δεν χρειάζεται περισσότερο εμβάθυνση και υποστήριξη. Απλά, εκείνο που μας χρειάζεται είναι η αποδοχή της και η βούληση και ίσως μερικές φορές η γενναιότητα να την επιβάλλουμε σ’ όλες τις εκφράσεις και διαβαθμίσεις της οργανωμένης “πολιτικής” και κοινωνικής ζωής μας.

=> Δεν μας λέει και κάτι νέο εδώ κε Μαγκριώτη. Κάθε μάνα θέλει για το παιδί της το καλύτερο έχω να σας απαντήσω και μη μου πείτε ότι σαν ελληνας αυτό δεν το καταλαβαίνετε.

Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην χρειάζεται εμβάθυνση η έννοια της αξιοκρατίας, μα δεν μπορείτε να το λέτε αυτό έτσι αφελώς, όταν αποτελεί και μόνο αυτό μία από τις λύσεις του προβλήματος! Και να σας πω πως? Με την συστηματική ακριβώς ανάλυση. Ναι. τί ειναι αξιοκρατία. Ωραία έννοια δε λέω, να την βάλω και για συνοδευτικό με τα μακαρόνια, αλλά τί πραγματικά είναι? το α.το β, το γ. Καθορίζεται από το 1 το 2 το 3, απειλείται από το 1α το 2β το 3γ. Ολος ο πλανήτης βασίζεται ξεκάθαρα στα μαθηματικά και τις πιθανότητες και εμείς χωλαίνουμε στην συστηματοποίηση και την αντικειμενική αξιολόγηση. Αυτό είναι όλο. Περιττό το παράδειγμά μου για τα μακαρόνια για ευνόητους λόγους..


2) Εύκολα επίσης διαπιστώνουμε ότι στην πράξη, η αξιοκρατία πολύ λίγο ίσχυσε στη χώρα μας όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση. Στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα είναι πιο καθαρά εφ’ όσον αν κάποιος δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του δεν μπορεί να μείνει για καιρό στη θέση του.

2) Ντρέπομαι που μαλλον κι εσείς ντρέπεστε αλλά μας παρουσιάζετε κάτι το οποίο είναι στο ΔΙΚΟ σας χέρι να αλλάξετε, και το βλέπω γραμμένο ώς πατερναλιστικό συννοθύλευμα λύπης απελπισίας και αποδοχής,, ωιμέ!

και 3) Αλήθεια, πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν είχαμε άλλου είδους προσέγγιση. Δηλαδή, αν άξια και ικανά στελέχη χειριζόταν τις υποθέσεις που μας αφορούν.

3)Ολοι είμαστε άξιοι και ικανοί και αρκεί να κρινόμαστε από τις ίδιες αντικειμενικές μεθόδους. Μαθηματικά! Τελος. Εχεις 1 έχεις 20 έχεις 17. Μας έχει ζαλίσει ο ήλιος στην Ελλάδα και γίναμε τα φτερά στον άνεμο που είμαστε τώρα.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΝΝΑΚΗ .... ΜΟΝΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΜΑΖΟΧΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΠΑΣΟΚ ...

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΙ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΟΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΟΧΕΣ ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΑΠΛΑ ΚΑΤΑΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟΙΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΑ 2 ΚΟΜΜΑΤΑ .... ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΑΚΟ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΥΤΟΙ ...