28 Μαρ 2012

Οι υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, μύθος και πραγματικότητα..


"Θέλοντας να σταθώ από τη σκοπιά του σκεπτόμενου και ανήσυχου Έλληνα,  θα προσπαθήσω να κάνω μια μικρή ενημέρωση σχετικά με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην πατρίδα μας. Θα αποφύγω κατά το δυνατό τεχνικούς όρους και ειδικές γνώσεις που απορρέουν από την επαγγελματική και επιστημονική μου εμπλοκή στο θέμα.
Θα μου επιτρέψετε μόνο να επικαλεστώ τη διαφορά μεταξύ βεβαιωμένων, πιθανών  και δυνητικά αποθεμάτων. Οι συζητήσεις στα ΜΜΕ αναφέρονται κυρίως σε δυνητικά αποθέματα, πράγμα που οδηγεί σε παρερμηνείες και συνακόλουθες υπερβολικές εκτιμήσεις δημοσιογραφικού τύπου και υπερφίαλες δηλώσεις, ακόμη και αξιωματούχων.       
Οι εκτιμήσεις παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση ανάλογα με την κατηγορία αποθεμάτων στην οποία αναφερόμαστε. Όμως, όποια κατηγορία και αν χρησιμοποιούμε δε μπορούμε να παραποιούμε την πραγματικότητα και να προβάλουμε αντί αυτής τις όποιες ιδεοληψίες μας. Π.χ., πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε δήλωση του τύπου:  «Τα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2». Αυτό είναι φανερά  εξωπραγματικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η χερσαία ελληνική επικράτεια είναι περίπου 132.000 Km2. Είναι σαν να λέμε ότι έχουμε κοιτάσματα που αντιστοιχούν σε 8/13 του χερσαίου χώρου μας. Αν δούμε τα στοιχεία των υφισταμένων εκμεταλλεύσεων (και άρα βεβαιωμένων αποθεμάτων) του ελληνικού χώρου που είναι διαθέσιμα ακόμη και στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσουμε ότι το κυρίως κοίτασμα στον Πρίνο έχει έκταση λίγο μεγαλύτερη από 4 Km2.     
 Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί αναρωτιέμαι πως μπορούμε να κάνουμε υπερφίαλες εκτιμήσεις για τα αποθέματα της πατρίδας μας, τα οποία μάλιστα είναι στην κατηγορία των «δυνητικών», χωρίς φυσικά να έχουν προηγηθεί τουλάχιστον οι γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες πιθανόν να εντόπιζαν κάποιες πετρελαιοπιθανές δομές, και πολύ περισσότερο μη έχοντας γεωτρητικά δεδομένα. Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι αν πιστέψουμε τις διαδόσεις, τότε το δυναμικό της χώρας σε υδρογονάνθρακες είναι περίπου ίσο με αυτό της Σαουδικής Αραβίας και του Τέξας μαζί.    
Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα. Αντίθετα, η σχετική ομοιομορφία των γεωλογικών ζωνών με αυτές της Αλβανίας και βορειότερα της πρώην Γιουγκοσλαβίας μας κάνει να αισιοδοξούμε. Η δε πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μας δείχνει το δρόμο προς την επιτυχία. Παρά τη μεγάλη απόσταση από την βάσιμη προσδοκία μας ως την βεβαιότητα, πρέπει να δρομολογήσουμε άμεσα τις έρευνες για να έχουμε αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά από μερικά χρόνια. Με την προϋπόθεση ότι οι έρευνες δεν θα σταματήσουν, στο άμεσο μέλλον θα μπορούμε να μιλήσουμε με λιγότερη αβεβαιότητα.
Τα προσδοκώμενα οφέλη από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι πολλά και ποικίλου χαρακτήρα. Θα συμβάλουν στο να αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγική θέση της χώρας, να αποκτήσουμε κάποιο διπλωματικό κεφάλαιο και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, το γεγονός αυτό θα συνεργήσει στο να αλλάξει και ο τρόπος με το οποίο οι Ευρωπαίοι σκέφτονται για τους Έλληνες. Από την άλλη μεριά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα εισρεύσει συνάλλαγμα, θα αναβαθμιστούν οι σχετικές σπουδές και θα δοθούν καινούργιες επαγγελματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Όλα αυτά βέβαια, πρέπει να θεωρούνται μόνο μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της χώρας για ανάταξη. Η ανακάλυψη και συνακόλουθη εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν είναι ικανή από μόνη της να λύσει το πρόβλημα το χρέους της χώρας, μπορεί όμως να το απαλύνει και να συμβάλει στην οριστική διευθέτησή του".
Γ.Τ          

3 σχόλια:

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Είναι πολύ σημαντικό ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ελληνική πολιτεία ξεκίνησε την προσπάθεια εντοπισμού και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που όλα δείχνουν ότι υπάρχουν στην χώρα μας.
Πρέπει όμως με εναργή τρόπο να αποφύγουμε τα ουτοπικά ιδεολογήματα και τις λαϊκίστικες ρητορείες, για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε με ρεαλιστικό και ορθολογικό τρόπο στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, την πρόοδο και την προκοπή του τόπου.

apostolis είπε...

Εγώ ήθελα να ρωτήσω για το περίφημο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών κλπ...

Τι έγινε τελικά με αυτό; Καταλήξαμε κάπου; Ή έγινε μάταια...

Θα ήθελα να ρωτήσω τι θα γίνει με μετρό; Θα κατασκευαστούν οι σταθμοί Βούλγαρη και Νέα Ελβετία της βασικής γραμμής ή θα αντικατασταθούν από σταθμούς στους άλλους κλάδους;
Υπάρχει θέμα με τις απαλλοτριώσεις; Ο σταθμός Παπάφειο; Τα αρχαία στους σταθμούς του κέντρου;

Οι γραμμές τραμ; Τι γίνεται με το τραμ σε Τσιμισκή και άλλες περιοχές; Η πεζοδρόμηση της Τσιμισκή;

Η εξωτερική περιφερειακή οδός;;

Έπεα πτερόεντα λένε....

ο δείμος του πολίτη είπε...

Στο όλο αυτό κλίμα σημαντικό ρόλο ο λεγόμενος εθνοχαρδαβελισμός (βλ. λαϊκισμός για τα πετρέλαια) και η ηλίθια επιθυμία να γίνουμε σαουδάραβες...