19 Μαρ 2010

Μόνο με συστράτευση θα μπορέσουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός είναι λογικό να προκαλέσουν αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές είναι δικαιολογημένες γιατί η πλειοψηφία των πολιτών καλείται να πληρώσει ενώ άλλοι έχουν την κύρια ευθύνη για το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας.
Υπήρξαν δύο νέα δεδομένα, μετά τις εκλογές, τα οποία μας ανάγκασαν να πάρουμε αυτά τα βαριά μέτρα, μέτρα δύσκολα, βαριά και πολλά από αυτά άδικα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
Το πρώτο ήταν η μετεκλογική αποκάλυψη του πρόσθετου δημόσιου χρέους, του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος και πολλών κρυφών χρεών. Το δεύτερο ήταν η κερδοσκοπική επίθεση στο Ευρώ και στην Ελλάδα ως αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης. Η χώρα χρειαζόταν μέτρα άμεσης εφαρμογής για να μπορεί να διασώσει από την απόλυτη καταστροφή την οικονομία της.
Δεν ήταν όμως τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης αυτά, αφού ήδη έχει εισπραχθεί 1δις € από τις 300 μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και δόθηκε ως έκτακτο οικονομικό εισόδημα στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ.
Με το νέο μάλιστα Φορολογικό Νομοσχέδιο θα ανακουφιστούν εισοδήματα μέχρι 30 χιλ. € και θα επιβαρυνθούν σταδιακά τα άνω των 40 χιλ. € εισοδήματα, ενώ στο επόμενο δίμηνο θα αναπτυχθεί η αναπτυξιακή επίθεση της κυβέρνησης, σε όλα τα μέτωπα, τόσο με Εθνικούς, όσο και με Κοινοτικούς πόρους.
Αυτές οι επιλογές είναι στον πυρήνα του δικού μας προγράμματος και είμαι βέβαιος πως στο τέλος του 3ετούς προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης η οικονομία θα έχει μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και οι πολίτες που καλούνται σήμερα να κάνουν θυσίες, θα είναι αυτοί που θα γευτούν πρώτοι τους καρπούς της ανάπτυξης, με την αναπλήρωση και την ενίσχυση των εισοδημάτων τους.
Για να βγει η χώρα μας από την κρίση και να αποτραπεί η οικονομική της χρεοκοπία χρειάζεται η πολιτική και κοινωνική συναίνεση, γιατί μόνο με την συστράτευση μπορούμε να επιτύχουμε τον εθνικό αυτό στόχο.

3 σχόλια:

Φοιτητής από Θεσσαλονίκη είπε...

Εγώ, προσωπικά, σας ψήφισα κι εσάς και το ΠΑΣΟΚ. Δεν είδα πολλά να αλλάζουν, δεν είδα διαφορές από τη ΝΔ. Δεν είδα καμιά ουσιαστική αλλαγή για απλά πράγματα, όπως το Μετρό, που όσα λέγατε εσείς προσωπικά ως αντιπολίτευση τα παρακολουθούσα. Γνωρίζατε από τότε τα προβλήματα.. Και τώρα τι άλλαξε; Το ότι δε θα κατασκευστεί ο σταθμός Παπάφη;

Λεφτά υπάρχουν...

Θα σας παρακολουθώ μέχρι και το τέλος της τετραετίας, με για καλύτερη ελπίδα..

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Αγαπητέ φίλε,

Παρότι έχουν περάσει μόνο 5,5 μήνες από τότε που γίναμε κυβέρνηση έχουμε ήδη πραγματοποιήσει κινήσεις που αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό και επιλύουν σημαντικά προβλήματα. Θα αναφερθώ στην περίπτωση του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης την οποία και εσύ θίγεις.
Η πρόοδος του έργου βρίσκεται περίπου στο 12%, ενώ έχει παρέλθει το 55% του συνολικού συμβατικού χρόνου. Δηλαδή περίπου 2,5 χρόνια πίσω από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Αυτή την κατάσταση παραλάβαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Προβλήματα που είχαν να κάνουν με καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών μετά την αρχαιολογική έρευνα, επιλύθηκαν και θα επιλύονται άμεσα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με την ανάληψη της νέας Διοίκησης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ σε λίγες μέρες και σύντομα τη μεταφορά της εποπτείας του έργου στη Θεσσαλονίκη, θα ολοκληρώσουμε το σχέδιο παρεμβάσεων προκειμένου να επιλυθούν όλα τα υπάρχοντα προβλήματα, να επιταχυνθούν οι εργασίες και να ανακτηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο χαμένος χρόνος.
Η βασική γραμμή των 9,6χιλ. θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2014, παρά τις καθυστερήσεις. Παράλληλα, προχωράμε την διαδικασία μελέτης για τις επεκτάσεις προς την Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη.
Με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα προχωράμε σε μια σειρά σημαντικών έργων όπως για παράδειγμα η κατασκευή της Εξωτερικής Περιφερειακής, η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, η ανάπλαση του ΟΛΘ, η δρομολόγηση της Ζώνης Καινοτομίας, η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις πρωτεύουσες της Κεντρικής Μακεδονίας με προαστιακό ή η μετατροπή των ανενεργών στρατοπέδων σε πνεύμονες πρασίνου, τα οποία θα αναβαθμίσουν την Θεσσαλονίκη και θα επιλύσουν τα χρόνια προβλήματά της.
Στους επόμενες μήνες θα ξεδιπλωθεί η αναπτυξιακή επίθεση της κυβέρνησης και είμαι βέβαιος ότι θα δεις τις αλλαγές τις οποίες προσδοκάς για την υλοποίηση των οποίων εμπιστεύτηκες το ΠΑΣΟΚ.

Φοιτητής από Θεσσαλονίκη είπε...

Πραγματικά, ελπίζω να γίνουν σύντομα πράξη τα έργα στα οποία αναφερθήκατε και με την ολοκλήρωση της τετραετούς διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ να μη νιώσω προδομένος αλλά να έχω λόγω να ξαναψηφίσω το ίδιο κόμμα. Σας ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας. Εύχομαι Καλό Πάσχα