18 Ιαν 2010

2010: Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Το 2010 είναι για δύο πολύ σημαντικούς λόγους η χρονιά της Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.
Πρώτον, γιατί έχει τεθεί σε ανοιχτή διαβούλευση, η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο διοικητικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας όπως και η δέσμευσή της να γίνει νόμος του κράτους μέσα στην Άνοιξη.
Δεύτερον, γιατί στα μέσα του Νοέμβρη θα εκλέξουμε για πρώτη φορά τις ηγεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και των νέων ισχυρών Δήμων.
Με την επιλογή αυτή σπάει το συγκεντρωτικό, αυταρχικό κράτος, που σπαταλά παραγωγικούς και ανθρώπινους πόρους.
Ιδιαίτερα θα ωφεληθεί η περιφέρεια και ακόμη περισσότερο η δική μας που είναι μια σημαντική και ισχυρή περιφέρεια.
Αλλάζει ριζικά το αναπτυξιακό και διοικητικό μοντέλο της χώρας και αυτή είναι η πιο μεγάλη ανατροπή.
Το πρώτο βήμα για την ανατροπή αυτή, είναι η μετατροπή των σημερινών κρατικών περιφερειών σε 13 αιρετές περιφέρειες, με ουσιαστικές αρμοδιότητες και δικούς τους πόρους.
Το δεύτερο βήμα είναι οι δραστικές συνενώσεις των δήμων, με χωροταξικά, συγκοινωνιακά, αναπτυξιακά, κοινωνικά, πληθυσμιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια.
Η Αυτοδιοίκηση ταυτόχρονα αποκτά σημαντικούς πόρους, αλλά και θεσμοθετούνται μηχανισμοί για την διαφάνεια στην διαχείρισή τους.
Αυτό σημαίνει δραστικές και ουσιαστικές συνενώσεις δήμων στο πολεοδομικό συγκρότημα και στο νομό Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό είναι σημαντικό, όλοι να διατυπώσουμε τη γνώμη μας και να συναποφασίσουμε.
θέλω με την ευκαιρία να διευκρινίσω εδώ, και ένα λάθος που κάνουμε πολλές φορές στην Θεσσαλονίκη και το οποίο εκμεταλλεύεται η κεντρική γραφειοκρατία και ορισμένες πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις
Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ή χειρότερα να προσδιορίζεται ψευδεπίγραφα από άλλους ως Συμπρωτεύουσα, ως δίπολο με την Αθήνα. Οι δύο πόλεις δεν μπορούν να είναι δίπολο με τα σημερινά και αυριανά δεδομένα. Στην Αττική ο πληθυσμός πλησιάζει τα 5 εκ. περίπου και η συμβολή του Νομού Αττικής στο Α.Ε.Π. είναι περίπου 55%. Ο Νομός Θεσσαλονίκης από την άλλη, έχει πληθυσμό περίπου 1,1 εκ., ο οποίος συμβάλλει στο Α.Ε.Π. κατά 11% περίπου. Δηλαδή δεν υπάρχει καμία ισορροπία. Συνεπώς η σχέση των δύο πόλεων είναι απολύτως ετεροβαρής
Προχωρώντας στην μεγάλη αλλαγή, η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά θα γίνει πρωτεύουσα της Κεντρικής Μακεδονίας, και όχι η πόλη που φιλοξενεί τον εκπρόσωπο της κεντρικής διοίκησης για την Κεντρική Μακεδονία.
Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία να οργανώσουν τη δική τους εξουσία και ανάπτυξη.
Τόσο η δική μας περιφέρεια, όσο και οι υπόλοιπες απελευθερωμένες από την γραφειοκρατία θα χτίζουν οι ίδιες το μέλλον τους.
Γι’ αυτό πρέπει να στηρίξουμε όλοι μαζί με ένταση αυτήν την προσπάθεια.

3 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα αλλάξει τη μορφή και τη διοικητική διάρθρωση της χώρας. Έγραψα κι εγώ για το θέμα καταθέτοντας προτάσεις και ιδέες.

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΚΗ ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ "ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ"
ΕΙΣΤΕ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΡΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Ανώνυμος είπε...

Παρακαλώ για την τοποθέτηση σας στα συγκεκριμένα σενάρια που υπάρχουν για την Θεσσαλονίκη (Δημοσιεύουμε εδώ όλα τα πιθανά σενάρια http://e-thessaloniki.blogspot.com/2010/04/blog-post_08.html) πριν την κατάθεση του νέου Αυτοδιοικητικού χάρτη. Η αξιοπιστία του πολιτικού λόγου στηρίζεται σε τοπποθετήσεις και απόψεις που διατρέχουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας όταν κατατίθενται εγκαίρως και με σαφήνεια. Πόσο μάλλον που για την Θεσσαλονίκη ο ¨Καλλικράτης" καλείται να διαδραμτίσει καιεργαλείο ανάπτυξης. Με ενδιαφέρον αναμένουμε τις δικές σας συγκεκριμένες τοποθετήσεις για την Πόλη μας.