7 Απρ 2009

Η κυβέρνηση δεν έχει σε προτεραιότητα την αντισεισμική προστασία

Ο ισχυρός σεισμός με μέγεθος 6,3 της κλίμακας ΡΙΧΤΕΡ που έπληξε τη γειτονική Ιταλία την Κυριακή 5/4/2009 προκάλεσε ανασφάλεια και αγωνία, συμπάθεια και αλληλεγγύη στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων. Έφερε όμως με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και στη χώρα μας.
Είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι η πλέον σεισμογενής στην Ευρώπη και οι μνήμες από καταστροφικούς σεισμούς όπως της Θεσσαλονίκης της Καλαμάτας της Αθήνας της Δυτικής Πελοποννήσου (Ηλεία Αχαΐα) είναι ακόμη νωπές.
Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει σε προτεραιότητα την αντισεισμική προστασία.
Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ ο αντισεισμικός σχεδιασμός αφέθηκε στη τύχη του χωρίς κυβερνητική στήριξη , ο ΟΑΣΠ υποβαθμίστηκε, η έρευνα δεν ενισχύθηκε , το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων εγκαταλείφθηκε και οι σεισμολογικοί φορείς παραμένουν χωρίς κεντρικό συντονισμό. Το ΙΤΣΑΚ παραμένει χωρίς ουσιαστικούς στόχους, χωρίς θεσμικό εκσυγχρονισμό, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση και παραπαίει από τις θολές και αντιφατικές αποφάσεις της Διοίκησης. Φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.
Χαρακτηριστικό της αδράνειας της κυβέρνησης στο τομέα αυτό είναι η εγκατάλειψη του Προσεισμικού Ελέγχου των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης .
Το πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε το 2001, καρκινοβατεί, αφού μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί μόνον 5000 κτίρια σε σύνολο 80.000 κτιρίων σε όλη την Ελλάδα .
Το σχέδιο Ξενοκράτης βρίσκεται στα συρτάρια των Νομαρχιών και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία. Οι μικροζωνικές μελέτες δεν έχουν ενσωματωθεί στους αντισεισμικούς κανονισμούς. Προγράμματα για προσεισμικούς ελέγχους που υπέβαλλαν φορείς της Θεσσαλονίκης στην Περιφέρεια Κ.Μ. έχουν μείνει στα αζήτητα.
Το ΠΑΣΟΚ θέτει την αντισεισμική προστασία σε πρώτη προτεραιότητα.
Η επεξεργασία και προώθηση μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής Εθνικής Αντισεισμικής Πολιτικής περιλαμβάνεται στους άμεσους στόχους του ΠΑΣΟΚ και περιλαμβάνει συγκεκριμένα και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα .

Τη πολιτική αυτή το ΠΑΣΟΚ θα αναλύσει και θα παρουσιάσει σε τρείς ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 4 Μαΐου και θα ακολουθήσουν στην Αθήνα και στη Πάτρα. Στις ημερίδες αυτές θα συζητηθούν θέματα αντισεισμικής προστασίας και γενικότερα ζητήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Δεν υπάρχουν σχόλια: