22 Οκτ 2008

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Έργα και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μαγκριώτης, ολοκλήρωσε σήμερα την περιοδεία του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με θέμα: «Δημόσιες Υποδομές – Ανάπτυξη Στερεάς Ελλάδας, Αξιολόγηση του Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ – Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Μαγκριώτης μαζί με τον Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, την Γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ευρυτανίας κα. Ελισάβετ Καρφή, τους Δημάρχους Βίνιανης και Φραγγίστας κ. Νίκος Γεωργίου και Θωμάς Μπόνιας και τον πρώην Δήμαρχο του Δήμου Αγράφων Βαγγέλη Κατσιφό, επισκέφθηκε τον οδικό άξονα «ΚΡΕΝΤΗΣ – ΒΑΡΒΑΡΙΑΔΑ – ΑΓΡΑΦΑ, ΤΜΗΜΑ Α’ ΚΡΕΝΤΗΣ – ΒΑΡΒΑΡΙΑΔΑ» και το κεντρικό σχολικό συγκρότημα Καρπενησίου.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Β. Καραμπά.
Ο κ. Μαγκριώτης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η Στερεά Ελλάδα υφίσταται μια διπλή αδικία. Από την μια πλευρά φιλοξενεί στο έδαφος της το μεγαλύτερο μέρος των μεταποιητικών μονάδων κατοίκων της Αθήνας, οι οποίες το μόνο που αφήνουν στην Περιφέρεια είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση, και από την άλλη το γεγονός αυτό την εμφανίζει πλασματικά ως την πιο πλούσια περιφέρεια της χώρας. Το αποτέλεσμα αυτού του παράδοξου είναι η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας να χρηματοδοτείται με πολύ περιορισμένους πόρους με βάση τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε, από το Δ΄ ΚΠΣ. Αυτή τη διπλή αδικία μπορεί και πρέπει η Κυβέρνηση να την αναιρέσει με ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτήσει με Εθνικούς Πόρους από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Η Κυβέρνηση της ΝΔ πράττει όμως ακριβώς το αντίθετο. Μειώνει συνεχώς το ΠΔΕ γιατί δεν πιστεύει στις δημόσιες παρεμβάσεις και στις δημόσιες πολιτικές. Ενώ στα λόγια και στη προπαγάνδα τάζει στη Στερεά Ελλάδα και σε κάθε νομό ξεχωριστά ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, στην πράξη κάνει το αντίθετο. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη Στερεά Ελλάδα είναι σαφής και καθαρή. Χρειάζεται η γενναία αύξηση του ΠΔΕ για να χρηματοδοτηθούν ειδικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις, όπως αυτές στη Στερεά Ελλάδα. Χρειάζεται επανασχεδιασμός του Δ΄ ΚΠΣ με αποκλειστική κατανομή των πόρων στην περιφέρεια. Ειδικότερα υπηρετώντας την πολιτική της ενδοπεριφερειακής συνοχής ο νομός Ευρυτανίας χρειάζεται αναλογικά ακόμη πιο μεγάλη υποστήριξη του Κράτους.
Είναι αδιανόητο να μην έχει ακόμα κατασκευαστεί ένας αξιοπρεπής δρόμος που να συνδέει το Καρπενήσι με την Λαμία και τους Κεντρικούς Οδικούς Άξονες της χώρας. Είναι αδιανόητο ο Οδικός Άξονας «Κρέντη –Βαρβαριάδα» στο δήμο Αγράφων, ενώ έχει η κατασκευή του χρηματοδοτηθεί με 11,8 εκ € από το Γ΄ ΚΠΣ από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και παρά τις δύο παρατάσεις που έχει πάρει μέχρι τώρα, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι η Κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί με τους αναγκαίους πόρους το έργο, όπως και σε πολλά άλλα έργα της Ελληνικής Περιφέρειας.
Κοινοτικοί πόροι χάνονται, η ανάπτυξη της περιοχής συνεχώς υποχωρεί και η απομόνωση των κατοίκων παραμένει σχεδόν απόλυτη. Η συνεχής επισχέσεις εργασίας των εργαζομένων, γιατί δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους, είναι ο αψευδής μάρτυρας αυτής της κυβερνητικής επιλογής.
Όσο αφορά το Σχολικό Συγκρότημα, Δημοτικό και Γυμνάσιο του Καρπενησίου, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε πως παρ’ ότι ολοκληρώνεται με μεγάλη καθυστέρηση, δείχνει την ευεργετική επίδραση που είχε σε μεγάλο βαθμό ο σωστός σχεδιασμός του Γ΄ ΚΠΣ που έγινε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, αναφερόμενος γενικότερα στην ανάπτυξη του Νομού Ευρυτανίας τόνισε πως είναι αναγκαίες για την νέα ανάπτυξη του Νομού τρεις ενότητες υποδομών:
Α) Οδικοί Άξονες για τη γρήγορη και ασφαλή προσπέλαση στο Νομό.
Β) Υποδομές για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων.
Γ) Υποδομές για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Μόνο έτσι μπορούν οι Ευρυτάνες να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα που είναι το μοναδικό φυσικό τοπίο και το υψηλό περιβαλλοντικό απόθεμα.
Τα σχέδια της Κυβέρνησης για την κατασκευή υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νομό, αντιστρατεύονται τις Διεθνής Συνθήκες για την προστασία του Περιβάλλοντος, όπως το Πρωτόκολλο του ΚΙΟΤΟ, πολύ περισσότερο αντιστρατεύονται τις βασικές αναπτυξιακές προοπτικές του νομού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: