4 Νοε 2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΗΛΙΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1. H κυβέρνηση προωθεί από την 1η του 2008 την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και οι πολίτες θα εισπράττουν τη διαφορά δια βεβαιώσεων από τις τράπεζες. Είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας στο χώρο των καυσίμων;

Να θυμίσω ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε την εφαρμογή του μέτρου στις αρχές του Οκτώβρη. Μάλιστα ενέγραψε στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2008 πρόσθετα έσοδα 1,2 δις ευρώ.

Λίγο πριν αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ανακάλεσε την εξαγγελία και μετέθεσε την εφαρμογή της για την 01/01/08.

Πρώτο συμπέρασμα: ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα, που αφορούν την καθημερινή ζωή και το οικογενειακό εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, σχεδιάζονται στο πόδι.

Δεύτερο συμπέρασμα: όταν εφαρμοστεί το μέτρο, θα πλήξει τα εισοδήματα των μεσαίων και χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων.

Τέλος, είναι μέτρο αμφίβολης αποτελεσματικότητας και απίστευτης ταλαιπωρίας. Σημειώνω πως η κύρια φοροδιαφυγή, εντοπίζεται στα αφορολόγητα καύσιμα των πλοίων.

2. Πόσο σας προβληματίζει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην τσέπη των καταναλωτών;

Η άνοδος της τιμής των καυσίμων διεθνώς, οφείλεται κυρίως σε κερδοσκοπικά παιχνίδια και στην απρόκλητη επέμβαση στο Ιράκ. Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη προστατεύει την οικονομία μας.

Όμως η έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης και η ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών, επιτρέπει ασυνείδητους κερδοσκόπους να εκμεταλλεύονται την διεθνή αύξηση των τιμών και να προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Οι αυξήσεις αυτές δεν εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ για τον πληθωρισμό. Οι απώλειες της μέσης οικογένειας κάθε χρόνο είναι μεγάλες και ξεπερνούν τις ετήσιες μισθολογικές αυξήσεις.

3. Θα έπρεπε να δοθεί επίδομα θέρμανσης;

Από την πρώτη χρονιά, που άρχισε η άνοδος της τιμής των καυσίμων.

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε επίδομα θέρμανσης όταν το βαρέλι ήταν 30$ , όχι τώρα που είναι 95$. Κάθε χρόνο, έτσι και φέτος καταθέσαμε επικαιροποιημένη πρόταση νόμου για να δοθεί το επίδομα, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο.

Το επίδομα θέρμανσης θα επέστρεφε στους πολίτες, ένα μικρό μέρος των πρόσθετων εσόδων, που εισπράττει κάθε χρόνο το κράτος, από τις αυξήσεις των τιμών. Το κράτος εισπράττει ετησίως από τους πολίτες, ως καθαρός κερδοσκόπος, πρόσθετα φορολογικά έσοδα 800 εκατ. Ευρώ περίπου.

4. Οι τιμές του πετρελαίου οδηγούν και σε αύξηση τιμών διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών. Ποια μέτρα θεωρείτε ενδεδειγμένα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Αυστηροί έλεγχοι στους κερδοσκόπους, επιβολή και είσπραξη των προστίμων. Καμιά αύξηση έμμεσων φόρων.

Επίδομα θέρμανσης.

Πάγωμα στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου.

Ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τους υδρογονάνθρακες.

Με το 20% των Ελλήνων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας συμφωνείτε στην αύξηση του ΦΠΑ από το 19 στο 21%;

Η κυβέρνηση έχει αυξήσει ήδη κατά μια μονάδα τον ΦΠΑ στην προηγούμενη θητεία της, παρότι έλεγε ακριβώς τα αντίθετα προεκλογικά. Σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, μόνο αυτή η αύξηση αφαιρεί περίπου 1,1 δις ευρώ από τους πολίτες και τους καταναλωτές κάθε χρόνο. Παράλληλα έχει αυξήσει και αυξάνει κάθε χρόνο τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σε ποτά, τσιγάρα καύσιμα.

Αυξάνει, αθροιστικά κατά 80%, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τα τέλη κυκλοφορίας και τα διόδια. Κάθε χρόνο οι πολίτες πληρώνουν 4 δις ευρώ, πρόσθετα φορολογικά έσοδα, από τους έμμεσους φόρους.

Είμαι απολύτως αρνητικός, σε κάθε αύξηση του ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: