15 Οκτ 2007

«Το μήνυμα των εκλογών και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ…»

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα με παραλήπτη το πολιτικό σύστημα και κυρίως τους δύο βασικούς πυλώνες του, την Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ. Ήταν ένα μήνυμα αμφισβήτησης και αμφιβολίας για την ικανότητα τους να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα τα προβλήματά των πολιτών.

Η Ν.Δ θαμπωμένη από την εκλογική της επιτυχία και την διατήρηση της κυβερνητικής και κρατικής εξουσίας δεν το εισέπραξε. Γρήγορα όμως τα προβλήματα θα τα βρει μπροστά της. Η απογοήτευση των πολιτών από την πολιτική της τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν αρκετή για να τις αφαιρέσει την κυβερνητική εξουσία, αφού είχε ισχυρό σύμμαχο, τον χρόνο. Οι πολίτες της έδωσαν μια μικρή πίστωση χρόνου, έναντι του ΠΑΣΟΚ που είχε πίσω του 11 χρόνια διαρκούς διακυβέρνησης. Του ΠΑΣΟΚ που δεν έπεισε πως κατάλαβε τα λάθη του και ότι είναι έτοιμο να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Γρήγορα όμως η απογοήτευση των πολιτών θα γίνει οργή και η Ν.Δ θα βρεθεί αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Εκείνη την στιγμή το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι έτοιμο. Να είναι κοντά στους πολίτες, να υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα τους και να πείσει για την αξιοπιστία του. Εμείς εισπράξαμε το μήνυμα επώδυνα. Αυτή η οδύνη όμως ήταν που μας ανάγκασε να ανοίξουμε μια συζήτηση ουσιαστική για την πορεία μας μέχρι σήμερα, το παρόν και την προοπτική μας. Μια συζήτηση εσωτερική και δημόσια.

Πέραν των ακροτήτων των πρώτων ωρών και ημερών, ιδιαίτερα στο Εθνικό Συμβούλιο, αποδείξαμε ότι αρχίζουμε να κατανοούμε την εκτίμηση των πολιτών για το ΠΑΣΟΚ. Ο διάλογος κατά την διήμερη συνεδρίαση ήταν βαθύς και ουσιαστικός. Ακούστηκαν απ’ όλες τις πλευρές αλήθειες, χωρίς βεβαίως, σε μερικές περιπτώσεις να αποφευχθεί και η διγλωσσία. Τόσο οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι, όσο και η πλειοψηφία των ομιλητών κινήθηκαν με αίσθημα ευθύνης. Πιστεύω πως όσο πιο βαθιά πάμε τον διάλογο, όσες περισσότερες αλήθειες πούμε, όσο πιο αυτοκριτικοί είμαστε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η λύτρωσή μας. Τόσο περισσότερο ευδιάκριτη θα είναι η σημερινή μας εικόνα από την θολή εικόνα της τελευταίας κυβερνητικής μας θητείας. Τόσο καλύτεροι θα είμαστε και αυτό θα φαίνεται, από την αναξιόπιστη κυβέρνηση. Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν από εμάς να υπερασπιζόμαστε τις μεγάλες επιτυχίες αλλά και να παραδεχόμαστε τα λάθη μας. Πρέπει να πάψουμε να παριστάνουμε μερικές φορές τους στρουθοκαμήλους. Οι πολίτες αναγνωρίζουν τα έργα μας, γνωρίζουν όμως και τα λάθη μας, γιατί τα βίωσαν και τα βιώνουν, όπως:

1. Η μεγάλη ανάπτυξη που γνώρισε η χώρα την τελευταία δεκαετία, δεν μοιράστηκε ισομερώς σ’ όλη την επικράτεια. Κυρίως συγκεντρώθηκε στο κέντρο και η ψαλίδα με την περιφέρεια μεγάλωσε. Πρέπει να πούμε το γιατί.

2. Πρέπει να πούμε το γιατί, ο πλούτος που παρείχθει συγκεντρώθηκε σε λιγότερα χέρια και στο κέντρο. Γιατί πιέστηκαν τα μεσαία στρώματα και βρέθηκε στο περιθώριο μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας και ειδικότερα, οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι νέοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

3. Πρέπει να πούμε γιατί χάσαμε το ηθικό μας κύρος, που πάντα είχε η δημοκρατική παράταξη και γίναμε χλεύη των πολιτικών μας αντιπάλων, που ποτέ δεν υπερείχαν ηθικά του δικού μας χώρου. Οι πολίτες πρέπει να δουν και να καταλάβουν, πως αυτό μας πόνεσε και μας πονά. Να δουν έμπρακτα την αλλαγή μας, βλέποντας να διώχνουμε μακριά τα πρόσωπα που τους πλήγωσαν και να αρνηθούμε τις πρακτικές που τους ενόχλησαν. Ο τρόπος που έγινε η αλλαγή ηγεσίας το 2004, οι σκοπιμότητες των εκλογών στην συνέχεια, όπως και η λανθασμένη άποψη που κυριάρχησε στο ΠΑΣΟΚ πως οι αλλαγές θα έρθουν μόνες τους με τον χρόνο, μας οδήγησε στην νέα ήττα.

Μέσα από τον διάλογο, εσωτερικό και δημόσιο, πιστεύω πως θα χτίσουμε την δυναμική ενότητά μας και όχι την επίπλαστη που είχαμε μέχρι σήμερα. Θα χτίσουμε τις προϋποθέσεις της νικηφόρας πορείας μας.

1 σχόλιο:

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ είπε...

Eξαιρετικά ερωτήματα κ. Mαγκριώτη. Πολύ εύστοχα. Ποιές είναι οι απαντήσεις που δίνετε εσείς;