27 Μαΐ 2007

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Τα προβλήματα των νέων και οι λύσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο του νέου κυβερνητικού του προγράμματος»

Το προγραμματικό συνέδριο ήταν η κορύφωση ενός διαλόγου κυρίως εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό που απαιτείται είναι η συζήτηση των θέσεων μας, η αξιολόγηση τους και ο εμπλουτισμός τους από τους πολίτες. Γι αυτό πιστεύοντας πως η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, και με εξειδικευμένες ομάδες πολιτών, οργάνωσα μαζί με ομάδες νέων της πόλης μας , δύο κύκλους διαλόγου με θέμα: «Δίνει το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ απάντηση στα προβλήματα των νέων ανθρώπων;».

Ειδικότερα στα θέματα της παιδείας και της παραγωγικής και εργασιακής τους ένταξης. Τα θέματα της καθημερινότητας τους, της πόλης και του ελεύθερου χρόνου τους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι όταν θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα οικογένεια. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 24-5-07 και ώρα 19:30 στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι, οι νέοι παρουσίασαν τις απόψεις τους πάνω σ’ αυτά τα θέματα τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Ø Ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ώστε να υπάρξει ορθολογικός σχεδιασμός και χωροθέτηση συνολικά της Ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας, και εκμηδένιση των επιμέρους συγκρούσεων μεταξύ πτυχιούχων συγγενών γνωστικών αντικειμένων, που δημιουργούνται κυρίως στο επαγγελματικό πεδίο από τη λειτουργία συναφών τμημάτων στα Τ.Ε.Ι. και τα Α.Ε.Ι.

Ø Διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των ιδρυμάτων

Ø Αξιολόγηση των ιδρυμάτων τόσο σε εσωτερικό επίπεδο από τους φοιτητές όσο και εξωτερικό επίπεδο από την ανεξάρτητη αρχή. Σκοπός της αξιολόγησης πρέπει να είναι η ανάδειξη των προβλημάτων του κάθε ιδρύματος έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων γνώσεων. Ενιαίου σύστημα αξιολόγησης Α.Ε.Ι- T.E.I .

Ø Εγκαταστάσεις σε όλα τα ιδρύματα για εύκολη πρόσβαση φοιτητών με κινητικά προβλήματα.

Ø Ίση μισθολογική μεταχείριση ομοιόβαθμων καθηγητών. Α.Ε.Ι- Τ.Ε.Ι.

Ø Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων ώστε να υπάρξει καλύτερη σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και παραγωγικής διαδικασίας.

Ø Δημιουργία νέων εστιών και ενοικίαση ξενοδοχείων για στέγαση των φοιτητών (σήμερα στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπάρχουν 200 δωμάτια για 25.000 φοιτητές

Ø Άμεση σύνδεση των πανεπιστημίων, των ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων με τις επιχειρήσεις.

Ø Ειδική σύνθεση δικαστηρίων για οικογενειακές υποθέσεις με υποχρεωτική συμμετοχή δικαστικού ψυχολόγου

Ø Αναγνώριση πολλαπλής πατρότητας και μητρότητας (π.χ. σε περίπτωση επιγενόμενου γάμου διαζευγμένης μητέρας)

Ø Διασφάλιση και επιμήκυνση των αδειών μητρότητας και πατρότητας και στον ιδιωτικό τομέα.

Ø Διευκόλυνση της εναλλακτικής θητείας και αξιοποίηση όσων την επιλέγουν για την φύλαξη ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.

Προτάσεις έγιναν όμως και για την πόλη της Θεσσαλονίκης:

Ø Η γεωγραφική της θέση, η πολυπολιτισμική της σύνθεση και η ανάδειξη του πολυεθνοτικού της παρελθόντος. Απαραίτητη η πρόληψη των φαινομένων γκετοποίησης και ξενοφοβίας.

Ø Η αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού των τριών μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της (Α.Π.Θ.-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Τ.Ε.Ι.) και η συμμετοχή του στις νέες δομές καινοτομίας που αναπτύσσονται (π.χ. Τεχνόπολις). Παροχή οικονομικών κινήτρων για την γέννηση συνεργιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Ø Δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης (3Ο Σώμα Στρατού -Δ.Ε.Θ- Πανεπιστημιούπολη).

Ø Καθαρισμός και ανάδειξη του Θερμαϊκού κόλπου του θαλάσσιου μετώπου μέσω της πλήρους λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού.

Ø Αξιοποίηση των δυνατοτήτων εναλλακτικής ψυχαγωγίας που προσφέρει η πόλη.

Ø Ανάδειξη των πολιτιστικών πρωτοβουλιών των νέων.

Ø Η αποδυνάμωση του προτύπου του νέου-καταναλωτή έτοιμης αγοραίας (παθητικής) ψυχαγωγίας

Ø Η δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου κέντρου πολιτισμού, όπου θα στεγάζονται και θα δραστηριοποιούνται ομάδες νέων, οι οποίες αναπτύσσουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες. (Παλαιότερα είχε κατατεθεί σχετική πρόταση για την παραχώρηση μιας αποθήκης στο λιμάνι ή ενός περιπτέρου στη Δ.Ε.Θ.)

Ø Η ενεργή συμμετοχή του φοιτητόκοσμου των τριών μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα δρώμενα της πόλης. Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ομάδες φοιτητών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια δεν βρίσκουν τρόπο να υπερβούν τα στενά όρια της πανεπιστημιούπολης και να απευθυνθούν στην υπόλοιπη πόλη.


Οι νέοι μίλησαν για τους νέους κα τά προβλήματα τους. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μου. Είναι σημαντικό ότι έκριναν θετικό το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στα ειδικότερα δικά τους προβλήματα και αγωνίες. Είναι πολύ πιο σημαντικό, ότι παρουσίασαν συμπληρωματικά δικές τους προτάσεις που πιστεύουν ότι θα κάνουν το ΠΑΣΟΚ πιο ελκυστικό και αξιόπιστο στους νέους. Θέλω να τονίσω πως θα συνεχίσω αυτή την προσπάθεια με τους νέους αλλά και με άλλες κοινωνικές ομάδες. Αυτός ο διάλογος που έχει ως κεντρικό πυρήνα «τη δυσκολία του συγκεκριμένου» είναι πιο ουσιαστικός και αξιόπιστος. Η εποχή των γενικών πολιτικών λόγων και των συνθημάτων έχει τελειώσει».

Θα ήθελα και τις δικές σας προτάσεις και παρατηρήσεις ώστε να μπορέσω να συνεχίσω αυτήν την προσπάθεια.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Υπουργέ , με μεγάλη ικανοποίηση παρακολούθησα τις ερωτήσεις που καταθέσατε στη Βουλή σχετικα με τα ζητήματα της μουσικής παιδείας ( διαβάθμιση μουσικων σπουδών - μουσικά σχολεία )που και το ενδιαφέρον σας καταδεικνύουν αλλά και την διορατικότητά σας , διότι λίγες εβδομάδες αργότερα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών .Τώρα περιμένουμε ενημέρωση τόσο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο και για τις διαδικασίες ( θα γίνει κάποιος διάλογος ή " αποφασίσαμε και διατάσσουμε "). Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία στους καλλιτεχνικούς κύκλους .

Μ εκτίμηση
Κατερίνα Καρατζά
Υ.Γ Χρησιμοποίησα αυτό το Post γιατι δεν βρήκα άλλο πιο σχετικό .