30 Μαΐ 2007

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:«ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΕ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»

1. ΠΑΟΚ και Ηρακλής ζητούν την απαλοιφή των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί, ως προς τα χρέη προς το δημόσιο. Αυτό το αίτημα των ΠΑΕ σας βρίσκει σύμφωνο;

Πιστεύω, πως πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή, όπως και για τις άλλες ΠΑΕ που έχουν ανάλογα προβλήματα. Πιστεύω όμως πως πρέπει να είναι η τελευταία φορά, που οι ΠΑΕ θα έχουν τέτοια αντιμετώπιση.

Το τονίζω αυτό γιατί έχουν γίνει και στο παρελθόν στις ΠΑΕ ανάλογες ρυθμίσεις, όμως και πάλι δημιούργησαν τεράστια ελλείμματα και τους επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα γιατί δεν εξυπηρέτησαν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Τα προβλήματα κυρίως δημιουργούνται από την κακοδιαχείριση, την έλλειψη προγραμματισμού και στόχων.

Πιστεύω, πως πρέπει να είναι η τελευταία ρύθμιση, γιατί υπάρχει μεγάλη αντίδραση της κοινωνίας και των πολιτών. Θεωρούν πως όλα αυτά είναι τερτίπια για να βολεύονται κάποιοι και καμία σχέση δεν έχουν με τις ομάδες και τους συλλόγους. Στην σκέψη τους αυτή θα μου επιτραπεί να πω, πως πολλές φορές έχουν δίκιο.

2. Το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν αποτελεί τροχοπέδη για τέτοιες διευκολύνσεις;

Σίγουρα είναι πρόβλημα, γιατί μπορεί οι ίδιες διοικήσεις και οι μεγαλομέτοχοι να επιδιώξουν να ελέγξουν και πάλι τις ΠΑΕ, απαλλαγμένες πλέον από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Γι αυτό θα ήταν καλό να περάσει απολύτως ο έλεγχος τους στους ερασιτεχνικούς συλλόγους, που κατά τεκμήριο είναι άνθρωποι της ομάδας και έχουν συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουν.

Θεωρώ, πως σήμερα κάθε ΠΑΕ μπορεί με ένα καλό προγραμματισμό και χρηστή διαχείριση να ανταποκριθεί στις βασικές οικονομικές απαιτήσεις.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μαζί με τις χορηγίες, τις διαφημίσεις, τις μπουτίκ και τα έσοδα των εισιτηρίων επαρκούν για να καλύψουν έναν συντηρητικό προϋπολογισμό. Γι αυτό και δεν χρειάζονται οι «μεγαλομέτοχοι» και τα «βαρύγδουπα» ονόματα.

Εάν μάλιστα η ΕΡΤ, που από φέτος αποφάσισε να μπει στο πρωτάθλημα της “super league” αγοράζοντας τηλεοπτικά δικαιώματα, εφαρμόσει το καταστατικό της που της επιβάλει ως επιχορηγούμενη από το κράτος, να λειτουργεί αναδιανεμητικά , τότε οι μεσαίες και αδύναμες οικονομικά ΠΑΕ θα ισχυροποιηθούν.

Δυστυχώς όμως την πρώτη χρονιά η ΕΡΤ έπραξε το αντίθετο. Αγόρασε και μάλιστα πανάκριβα τα τηλεοπτικά δικαιώματα των δύο οικονομικά ισχυρών ΠΑΕ, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ.

Ευτυχώς, που μετά από καταγγελίες, αγόρασε τουλάχιστον και του Άρη.

3. Θεωρείται ότι για τα συσσωρευμένα χρέη των ΠΑΕ έχει μερίδιο ευθύνης ή εκάστοτε κυβέρνηση από την στιγμή που προφανώς δεν ήλεγχε όπως έπρεπε τα οικονομικά ζητήματα των ομάδων;

Ασφαλώς και έχουν ευθύνη και όχι μόνο για ότι δεν έκαναν και δεν κάνουν αυστηρούς ελέγχους. Θέλω όμως να επισημάνω, ότι εάν θέλουμε μαζί με την υγιή οικονομική διαχείριση των ΠΑΕ να έχουμε και ένα στοιχειωδώς ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, πρέπει να εξασφαλίσουμε και στοιχειώδη οικονομική ισοτιμία μεταξύ των ΠΑΕ. Οι μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο δημιούργημα της «ελεύθερης αγοράς», ούτε και μπορεί να τις λύσει αυτή.

Αυτό όμως είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το πιο ουσιαστικό και πρέπει η πολιτεία, οι σύλλογοι, όλοι μας, να ασχοληθούμε πιο σοβαρά.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

3 σχόλια:

zarathustra είπε...

Χρόνια πολλά
σε όσους αγρυπνούν
για τον Φίνεγκαν
ή αφυπνίζονται με τον Οδυσσέα...


Happy Bloomsday!

Νικολής Δ.- είπε...

Όταν πρόκειται για χρέη ΠΑΕ και ημετέρων επιχειρηματιών τότε όλοι σπεύδουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Όταν είναι να δωθούν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, που το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τότε μπαίνουν στη μέση το ΣΔΟΕ και άλλοι παρατρεχάμενοι, κυνηγώντας τους απάτριδες "εγκληματίες" που φοροδιαφεύγουν!

Ανώνυμος είπε...

Δε 8α ξεχασω τη δήλωση του ΓΑΠ οταν η Ελλάδα πήρε το Εuro 2004 και οι διεθνείς αξίωναν 1.000.000 ευρώ έκαστος...:
"Αφού το υποσχέθηκαν πρέπει να το δώσουν"

Όσο ο λαικισμός θα συνεχίζει να διατρέχει τον πολιτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ τόσο όλοι εμείς που περιμένουμε να δούμε έναν πραγματικό εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής στην Ελλάδα θα παραμένουμε πολιτικά άστεγοι.

Όχι στην χαριστική ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ που μόνο στόχο έχει να αποσπάσει ψήφους από τους οπαδούς των ομάδων. Ο αθλητισμός της πόλης δε θα πεθανει αν υποβιβαστεί και καμία ομάδα μας. Απεναντίας θα ενισχυθεί αν τονώσουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό...