20 Απρ 2007

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ FYROM 19-04-07

Κυρία Υπουργέ,

Δυστυχώς οι αδυναμίες της εξωτερικής πολιτικής για την διαχείριση κρίσιμων θεμάτων αποκαλύπτεται συνεχώς.
Οι τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Κυβέρνησης των Σκοπίων με την τοποθέτηση ανδριάντων των Μακεδόνων Βασιλέων σε δημόσιους χώρους στην πρωτεύουσα της FYROM, δείχνει πως η γείτονα χώρα δεν σέβεται καθόλου την ενδιάμεση συμφωνία των δύο χωρών στον ΟΗΕ το 1995. Οι ΗΠΑ αφού τον Νοέμβρη του 2005, αγνοώντας την θέση της Ελλάδας προχώρησαν στην αναγνώριση της FYROM με το «συνταγματικό» της όνομα, τώρα όπως αποκαλύπτεται από πρόσφατη επιστολή της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κυρίας Ράις προς την Κυβέρνηση της FYROM, δηλώνουν πως θα ενεργήσουν άμεσα για την ένταξη, με το όνομα αυτό, της FYROM στο ΝΑΤΟ.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν πληροφορίες, ότι φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, φορείς των έλεγχων της Διοίκησης των οποίων έχει το Ελληνικό Δημόσιο, εκδίδουν έντυπα για την διεθνή τους προβολή, στα οποία όταν παρουσιάζουν την γειτονική χώρα, την ονομάζουν «Μακεδονία».

Ερωτάται η κυρία Υπουργός.

  1. Εάν προτίθεται η Ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει.
  2. Εάν προτίθεται να ασκήσει τα δικαιώματά της στο ΝΑΤΟ για να αποδεχθεί η FYROM μια κοινά αποδεχτή λύση για το όνομά της, πριν εναχθεί στο ΝΑΤΟ.
  3. Εάν γνωρίζει τέτοιες περιπτώσεις όπου φορείς των οποίων η Διοίκηση ελέγχεται από το Δημόσιο, έχουν αυτή την απαράδεκτη στάση.

Θα ήθελα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας πάνω σε αυτό το καίριο ζήτημα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσωπική μου άποψη είναι πως στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής έχουν γίνει τραγικά λάθη τα τελευταία χρόνια. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ένα από αυτά.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι δυνατών να διεκδικούμε πάντα τα αυτονόητα;Πως η ανικανότητα των πολιτικών μας, οδηγεί την χώρα σε σημεία εξευτελιστικά. Και το τραγικότερο είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν για τις σοβαρές τους προσπάθειες.
Αλήθεια ο ελληνικός λαός δεν βλέπει το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε σαν χώρα και συνεχίζει να είναι τόσο αδιάφορος για ότι πραγματικά τον αφορά άμεσα;

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΝΩΝΥΜΟ 26 Απρίλιος 2007 4:29 μμ

Συμφωνώ ότι τις προηγούμενες δεκαετίες έγιναν μεγάλα λάθη. Η Ελλάδα υποτίμησε το πρόβλημα. Υποτίμησε την πολιτική του Τίτο για τη δημιουργία «Μακεδονικές εθνότητες» που εξυπηρετούσε εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες της πολιτικής του. Όμως θυμήσου, ότι εκείνη τη περίοδο η Ελλάδα είχε βγει από τη λαίλαπα της τριπλής κατοχής και του εμφυλίου. Εκείνη την εποχή, οι κυβερνώντες υποδέχονταν τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ, με την φράση «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σου». Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε το 1992-’93 με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η μισαλλόδοξη πολιτική του απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, διέσπασε το εσωτερικό μέτωπο της χώρας. Η εσωτερική της αδυναμία και διάσπαση με τον τότε ΥΠΕΞ ήταν η χαριστική βολή. Δυστυχώς τώρα πάλι τα ίδια λάθη κάνει η ΝΔ. Σίγουρα όμως τα δύσκολα είναι πιο δύσκολα. Παρόλα αυτά έχουμε ακόμη ισχυρά διπλωματικά και πολιτικά πατήματα που δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς η ΝΔ δεν τα αξιοποιεί και τα σπαταλά, άνευ αποτελέσματος.