19 Νοε 2008

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΗ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ..!

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α' Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μαγκριώτης, σχετικά με τις απαντήσεις που έλαβε από τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Εσωτερικών, για την ερώτηση που κατέθεσε με θέμα την ελλιπή αντιπλημμυρική προστασία στη Θεσσαλονίκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Θεσσαλονίκη, πόλη ανοχύρωτη….»
«Από τις απαντήσεις που έλαβα για την πρόοδο των απαιτούμενων δράσεων και ενεργειών, για την αντιπλημμυρική θωράκιση του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης εν όψει του επερχόμενου χειμώνα προκύπτουν απαισιόδοξα συμπεράσματα:
α)Στα 5 χρόνια περίπου της Νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν μόνο εργασίες συντήρησης των υφισταμένων υδατορεμάτων στα γεωγραφικά όρια των 25 δήμων της μείζονος Θεσσαλονίκης, συνολικής δαπάνης 554.025 € δηλαδή, 138.506 € ανά έτος.
β)Η συντήρηση 45 υδατορεμάτων της περιοχής που χρίζουν άμεσης παρέμβασης, δυστυχώς θα παραμείνουν και τούτη την χειμερινή περίοδο, χωρίς συντήρηση με προφανή τον κίνδυνο των πλημμυρών.
γ) Σε ότι αφορά την πρόοδο των αντιπλημμυρικών έργων που έχουν συμβασιοποιηθεί την εν λόγω τετραετία, η ταχύτητα υλοποίησης αυτών συναγωνίζεται τις αποδόσεις χελώνας.
Ενδεικτικά αναφέρω, ότι η διευθέτηση του ρέματος Πολίχνης – Συκεών, που συμβασιοποιήθηκε στις 21-01-2007, με συνολική δαπάνη 4,5 εκ. € και σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 21-01-09, δεν έχει ακόμα αρχίσει.
Από το σύνολο των πέντε εργολαβιών που συμβασιοποιήθηκαν την χρονική περίοδο 2004-2008, συνολικής δαπάνης περίπου 10,5 εκ. €, ολοκληρώθηκε μόνο μία εργολαβία δαπάνης 0,5 εκ. €.
Συμπερασματικά από το εγκεκριμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης της μείζονος Θεσσαλονίκης συνολικής δαπάνης 22.890.000 €, τα τελευταία 4,5 χρόνια έχει υλοποιηθεί μόλις το 10% αυτού.
Για το τρέχον έτος είχε προγραμματιστεί η εκτέλεση εργασιών συνολικής δαπάνης 2.400.000 €. Μέχρι και σήμερα, Νοέμβρης του 2008, υλοποιήθηκαν εργασίες δαπάνης 500 χιλ €. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους
Δηλαδή, η Θεσσαλονίκη και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα, παραμένει ανοχύρωτη ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: