10 Απρ 2008

Ο κ. Καραμανλής έπραξε το αυτονόητο..

O κύριος Καραμανλής για τα δεδομένα έπραξε το αυτονόητο. Αυτό που το σύνολο του ελληνικού λαού και των πολιτικών κομμάτων ζητούσε. Την θέση αυτή πρότεινε το ΠΑΣΟΚ πέρυσι την Άνοιξη. Εάν αυτό το καθαρό μήνυμα το είχε στείλει η Κυβέρνηση εγκαίρως, τότε οι εξελίξεις θα ήταν διαφορετικές, σίγουρα καλύτερες και ίσως δεν θα χρειαζόταν το ΒΕΤΟ, αφού μπορεί να είχαμε πετύχει καλή λύση.
Η κυβέρνηση τότε αντιδρούσε στην πρότασή μας λέγοντας, πως δεν μπορεί να προβάλει ΒΕΤΟ γιατί η χώρα μας δεσμεύετε από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Ο κ. Καραμανλής 10 μέρες πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη στην διακαναλική συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων για πρώτη φορά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υιοθετήσει αυτή την πρόταση. Μετεκλογικά ταλαντεύτηκε πολλές φορές για να καταλήξει στην τελική θέση, αυτή που παρουσίασε στο Βουκουρέστι. Δεν ξεκαθάριζε εγκαίρως ότι η θέση της Κυβέρνησης, είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση. Αυτό έστελνε λανθασμένα μηνύματα και επέτρεπε σε τρίτους εκτιμήσεις για ελληνική υποχώρηση.
Η περίοδος αυτή προσφέρει την δεύτερη καλύτερη ευκαιρία μετά το 2002 για την λύση του προβλήματος. Τότε χάσαμε την ευκαιρία ως χώρα εξαιτίας των εσωτερικών προβλημάτων της Ν.Δ. Ελπίζω να μην συμβεί το ίδιο. Τέτοιες ευκαιρίες δεν εμφανίζονται συχνά. Την ευκαιρία μας την «πρόσφεραν» οι Αμερικάνοι με την επιμονή τους για μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, πέρα από κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί αστάθεια στα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια. Η αστάθεια αυτή δημιουργεί μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα στην FYROM. Αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικάνοι επείγονται τόσο πολύ να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά το 1992 έχει ένα διπλό όπλο. Πρώτον, τον έλεγχο της ένταξης της FYROM στον ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεύτερον, την εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας που μπορεί να προσφέρει στο νέο ασταθές περιβάλλον.
Συμπερασματικά, το ΒΕΤΟ έτσι όπως έφτασαν τα πράγματα ήταν αναγκαίο, δεν φέρνει όμως λύση. Χρειάζεται μια συνολική στρατηγική διαχείρισης του ΒΕΤΟ. Αυτό σημαίνει αφενός μεν ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει σταθερή και καθαρή την θέση της, αφετέρου να αναλάβει πρωτοβουλίες ανάδειξης του θετικού ρόλου της χώρας μας, για την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής. Χρειάζεται δηλαδή, ενεργητική διαχείριση του ΒΕΤΟ. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΠΑΣΟΚ, όπως ήδη το έχει κάνει πράξη ο Γιώργος Παπανδρέου, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά, ακόμη και από την θέση της αντιπολίτευσης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΣΟΚ σιωπά για το σκάνδαλο...
.

...των διοδίων. Μήπως έπαθε "βαρυκοΐα" και ο νέος σκιώδης υπουργός του;
.

Του Γιώργου Χαραλαμπίδη
.
Είμαι κάτοικος -και ψηφοφόρος- της Θεσσαλονίκης. Λόγω εργασίας χρειάζεται να κατεβαίνω κάθε εβδομάδα στην Αθήνα, όμως το αεροπλάνο είναι πανάκριβο. Γι' αυτό αναγκάζομαι να κάνω την διαδρομή οδικώς.
Οπως ξέρουμε όλοι, προ ημερών τα διόδια αυξήθηκαν πάλι. Αλλά οι αυξήσεις αυτές είναι "φωτιά". Οπως διάβασα και σε εσάς, είναι και παράνομες αφού δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας στους δρόμους ενώ τα έργα στον Μαλιακό δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τα διόδια αυτά όμως τα εισπράττουν πια οι ιδιώτες, οι μεγαλοκατασκευαστές.
Κι εγώ που είμαι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, αναρωτιέμαι γιατί το κόμμα μου δεν έχει πει κουβέντα για το σκάνδαλο αυτό. Μια εξήγηση είναι ότι δεν είχε μέχρι τώρα αρμόδιο και ασχολιόταν με τα εσωτερικά του. Απέκτησε όμως τώρα "σκιώδη υπουργό" για τα δημόσια έργα, τον συμπολίτη μας βουλευτή Γιάννη Μαγκριώτη. Αλλά βλέπω ότι έχουν περάσει τόσες ημέρες και δεν έχει πει κουβέντα ούτε αυτός για το σκάνδαλο των διοδίων. Ισώς επειδή αυτός ...δεν περνάει από αυτά. Ισως δεν έχει προλάβει να μελετήσει το θέμα. Ισως να έχει πάθει ...βαρυκοΐα σαν τον κ. Σουφλιά. Ισως να ελπίζει ότι το "Εθνος" του κ. Μπόμπολα θα του δημοσιεύει κανένα καλό σχόλιο τώρα πια - όπως συμβαίνει με τον άλλο συμπολίτη μας, τον Βενιζέλο. Δεν πρέπει όμως να σκέπτεται και την δική μου ψήφο; Και αυτός και το ΠΑΣΟΚ...
Εγώ πάντως ως ρομαντικός συνεχίζω να πιστεύω τις διακηρύξεις του Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα συμβιβαστεί με τα συμφέροντα. Εσύ Γιώργο ναι - τα στελέχη σου όμως;

Γιάννης Μαγκριώτης είπε...

Αγαπητέ κ. Χαραλαμπίδη Γιώργο

Θα ήθελα να σε ενημερώσω πως στις 02 Απριλίου 2008 την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι αυξήσεις φωτιά στα διόδια τριών αυτοκινητόδρομων( ενώ έπονται οι υπόλοιποι αυτοκινητόδρομοι μέχρι το καλοκαίρι), κατατέθηκε από την Κ.Ο ΠΑΣΟΚ- ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ ερώτηση την οποία συνυπογράφω με θέμα: «Αυξήσεις φωτιά στα διόδια και πολιτικά ερωτήματα».
Το περιεχόμενο της ερώτησης μπορείτε να το πληροφορηθείτε από το site μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.magriotis.gr στον υπερσύνδεσμο Δελτία Τύπου.