31 Μαρ 2012

Απάντηση Γιάννη Μαγκριώτη σε ανάρτηση blog


Αγαπητοί φίλοι,

σε σχέση με την ανάρτηση σας, θα ήθελα να σημειώσω

α) οι μετακινήσεις των βουλευτών από την Αθήνα προς την εκλογική τους περιφέρεια καλύπτονται από τη Βουλή. Συνεπώς, εάν μετακινούμουν απλώς για το Σαββατοκύριακο, όπως άλλες φορές, η δαπάνη θα καλύπτονταν από τη Βουλή.
β) Οι μετακινήσεις των κυβερνητικών και υπηρεσιακών στελεχών για θέματα αρμοδιότητας τους καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Οι μετακινήσεις αυτές, όταν είναι αεροπορικές, δεν γίνονται σε θέσεις VIP αλλά σε οικονομικές θέσεις. Σας στέλνω συνημμένα και τη φωτοτυπία της κάρτας επιβίβασης.



Στα 2,5 χρόνια που βρίσκομαι στο ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ., έχω επισκεφτεί από μία τουλάχιστον φορά όλους τους νομούς της χώρας. Πιστεύω κάτι ανάλογο έχουν κάνει και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη.
Με την ευκαιρία, θα μου επιτρέψετε να πω δύο λόγια, που λόγω του χαρακτήρα μου δεν έχω πει δημόσια.
  • Οι δαπάνες του γραφείου μου στο υπουργείο είναι μηδενικές, και είναι εύκολο να το διαπιστώσετε, όπως διαπιστώσατε τη δαπάνη του εισιτηρίου.
  • από την αρχή, ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες μου, προμηθευτήκαμε υπηρεσιακά τηλέφωνα με τις αντίστοιχες ατέλειες.
  • το αυτοκίνητο που παραχωρεί η Βουλή προς τους βουλευτές το έχω επιστρέψει. Χρησιμοποιώ το ιδιωτικό μου αυτοκίνητο (mini cooper), τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε όλες τις επισκέψεις μου, ως υφυπουργός στη Βόρεια Ελλάδα.
 Εκτιμώ την ευαισθησία σας και την άμεση ανάρτηση της συγκεκριμένης απόφασης, άλλωστε για αυτό κατοχυρώσαμε νομοθετικά την ‘ΔΙΑΥΓΕΙΑ’, δηλαδή και η ελάχιστη κυβερνητική δαπάνη να αναρτάται στο διαδίκτυο.

Είμαι βέβαιος, ότι σε ανάλογο χρόνο θα φιλοξενήσετε και την απάντηση μου.

                                                                                       
Απάντηση σε ανάρτηση blog

28 Μαρ 2012

Οι υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, μύθος και πραγματικότητα..


"Θέλοντας να σταθώ από τη σκοπιά του σκεπτόμενου και ανήσυχου Έλληνα,  θα προσπαθήσω να κάνω μια μικρή ενημέρωση σχετικά με την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην πατρίδα μας. Θα αποφύγω κατά το δυνατό τεχνικούς όρους και ειδικές γνώσεις που απορρέουν από την επαγγελματική και επιστημονική μου εμπλοκή στο θέμα.
Θα μου επιτρέψετε μόνο να επικαλεστώ τη διαφορά μεταξύ βεβαιωμένων, πιθανών  και δυνητικά αποθεμάτων. Οι συζητήσεις στα ΜΜΕ αναφέρονται κυρίως σε δυνητικά αποθέματα, πράγμα που οδηγεί σε παρερμηνείες και συνακόλουθες υπερβολικές εκτιμήσεις δημοσιογραφικού τύπου και υπερφίαλες δηλώσεις, ακόμη και αξιωματούχων.       
Οι εκτιμήσεις παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση ανάλογα με την κατηγορία αποθεμάτων στην οποία αναφερόμαστε. Όμως, όποια κατηγορία και αν χρησιμοποιούμε δε μπορούμε να παραποιούμε την πραγματικότητα και να προβάλουμε αντί αυτής τις όποιες ιδεοληψίες μας. Π.χ., πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε δήλωση του τύπου:  «Τα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2». Αυτό είναι φανερά  εξωπραγματικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η χερσαία ελληνική επικράτεια είναι περίπου 132.000 Km2. Είναι σαν να λέμε ότι έχουμε κοιτάσματα που αντιστοιχούν σε 8/13 του χερσαίου χώρου μας. Αν δούμε τα στοιχεία των υφισταμένων εκμεταλλεύσεων (και άρα βεβαιωμένων αποθεμάτων) του ελληνικού χώρου που είναι διαθέσιμα ακόμη και στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσουμε ότι το κυρίως κοίτασμα στον Πρίνο έχει έκταση λίγο μεγαλύτερη από 4 Km2.     
 Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί αναρωτιέμαι πως μπορούμε να κάνουμε υπερφίαλες εκτιμήσεις για τα αποθέματα της πατρίδας μας, τα οποία μάλιστα είναι στην κατηγορία των «δυνητικών», χωρίς φυσικά να έχουν προηγηθεί τουλάχιστον οι γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες πιθανόν να εντόπιζαν κάποιες πετρελαιοπιθανές δομές, και πολύ περισσότερο μη έχοντας γεωτρητικά δεδομένα. Το τραγελαφικό της ιστορίας είναι ότι αν πιστέψουμε τις διαδόσεις, τότε το δυναμικό της χώρας σε υδρογονάνθρακες είναι περίπου ίσο με αυτό της Σαουδικής Αραβίας και του Τέξας μαζί.    
Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Ελλάδα. Αντίθετα, η σχετική ομοιομορφία των γεωλογικών ζωνών με αυτές της Αλβανίας και βορειότερα της πρώην Γιουγκοσλαβίας μας κάνει να αισιοδοξούμε. Η δε πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μας δείχνει το δρόμο προς την επιτυχία. Παρά τη μεγάλη απόσταση από την βάσιμη προσδοκία μας ως την βεβαιότητα, πρέπει να δρομολογήσουμε άμεσα τις έρευνες για να έχουμε αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα, δηλαδή μετά από μερικά χρόνια. Με την προϋπόθεση ότι οι έρευνες δεν θα σταματήσουν, στο άμεσο μέλλον θα μπορούμε να μιλήσουμε με λιγότερη αβεβαιότητα.
Τα προσδοκώμενα οφέλη από την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι πολλά και ποικίλου χαρακτήρα. Θα συμβάλουν στο να αναβαθμιστεί ο γεωστρατηγική θέση της χώρας, να αποκτήσουμε κάποιο διπλωματικό κεφάλαιο και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας. Ταυτόχρονα, το γεγονός αυτό θα συνεργήσει στο να αλλάξει και ο τρόπος με το οποίο οι Ευρωπαίοι σκέφτονται για τους Έλληνες. Από την άλλη μεριά θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα εισρεύσει συνάλλαγμα, θα αναβαθμιστούν οι σχετικές σπουδές και θα δοθούν καινούργιες επαγγελματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Όλα αυτά βέβαια, πρέπει να θεωρούνται μόνο μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της χώρας για ανάταξη. Η ανακάλυψη και συνακόλουθη εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν είναι ικανή από μόνη της να λύσει το πρόβλημα το χρέους της χώρας, μπορεί όμως να το απαλύνει και να συμβάλει στην οριστική διευθέτησή του".
Γ.Τ          

24 Μαρ 2012

Τώρα οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την αγορά και τα νοικοκυριά.

Μια ελάχιστη κοινή συνισταμένη των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ είναι η επιλογή του δρόμου της Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας.

Η μετατροπή της Ανάπτυξης από ένα προεκλογικό σύνθημα σε μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των επερχόμενων εκλογών και να αποτελέσει το κρίσιμο σημείο που θα ξεχωρίσει τις πολιτικές δυνάμεις που απλά έχουν καλές προθέσεις από αυτές που έχουν πρόγραμμα και είναι ικανές για να οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δημιουργηθούν οι κατάλληλες αναπτυξιακές συνθήκες.
Η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση είναι το σταθερό οικονομικό περιβάλλον το οποίο πλέον διασφαλίζεται μετά την έγκριση του 2ου πακέτου Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης της Ελλάδος και του χρονοδιαγράμματος εκταμίευσης των 130 δις, τα οποία θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας τουλάχιστον έως το 2015 μαζί με τα έσοδα που θα προκύψουν από άλλες πηγές, όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

Η δεύτερη προϋπόθεση που επετεύχθη είναι η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που ολοκληρώνεται έως τις 11 Απριλίου με την ανταλλαγή και των ομολόγων που έχουν εκδοθεί. Με τον τρόπο αυτό θα εξυγιανθούν οι ελληνικές τράπεζες για να μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, την αγορά και τα νοικοκυριά. Πιστεύω πως πολύ γρήγορα αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει προς τις διοικήσεις των τραπεζών πως η υποστήριξή τους τόσο από την Ε.Ε, όσο και από το Ελληνικό Δημόσιο, γίνεται για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών, κάτι που το έχουμε ήδη πετύχει, και για να χρηματοδοτήσουν την αγορά.

Τρίτη βασική προϋπόθεση είναι η αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με την αναδιοργάνωση του παραγωγικού ιστού και τη δημιουργία ενός φιλικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα λειτουργεί ως μοχλός εξυπηρέτησης του πολίτη και στήριγμα της ανάπτυξης.

Τέταρτη βασική προϋπόθεση είναι ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, κράτος φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τον πολίτη.

Ο οικονομικός και αναπτυξιακός κύκλος που ανοίγεται μπροστά μας πρέπει να έχει ως κεντρικούς στόχους:

την αξιοποίηση τομέων της οικονομίας που μπορούν να μας δώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα όπως είναι οι εξαγωγές, οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ο τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία και οι αναπτυξιακές υποδομές.

την παραγωγή προϊόντων και την προσφορά υπηρεσιών ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

την κατάκτηση μιας σταθερής και υψηλής θέσης στην ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.

Την υποστήριξη του παραγωγικού κόσμου της περιφέρειας, γιατί εκεί η κρίση χτύπησε περισσότερο, αλλά και γιατί εκεί έχουμε και συγκριτικά πλεονεκτήματα ως χώρα.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου μόλις έχουμε ξεπεράσει το σημείο της μεγαλύτερης καμπής και έχει αρχίσει η αντιστροφή της πορείας προς τα πάνω κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει όσο το βάρος του χρέους και των ελλειμμάτων μας τραβούσε προς τα κάτω.

Ξεκινάμε την προσπάθεια της ανάκαμψης έχοντας βάλει ως απόλυτες επιλογές και προτεραιότητες μας την μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής αλληλεγγύης και την αναπλήρωση ενός μέρους τουλάχιστον των απωλειών, ιδιαίτερα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών πρέπει να δικαιωθούν και θα δικαιωθούν.

ΥΓ* Άρθρο στην εφημερίδα Σήμερα

19 Μαρ 2012

Η συμμετοχή στα δύσκολα δικαιώνει την πολιτική*


Η οικονομική κρίση άλλαξε ζωές, άλλαξε συμπεριφορές, άλλαξε ρυθμούς καθημερινότητας, άλλαξε τον ορίζοντα της χώρας αλλά και των πολιτών.
Κάθε πολίτης όμως δεν βιώνει με τον ίδιο τρόπο την κρίση. Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί που δεν τους άγγιξε, είτε γιατί φρόντισαν να είναι παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί και αυτό είναι καλό, είτε γιατί φρόντισαν με παράνομους τρόπους να πλουτίσουν. Οι πρώτοι μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα, οι δεύτεροι πολλές φορές «θορυβούν» γιατί βλέπουν πως τώρα καλούνται να πληρώσουν και να τιμωρηθούν. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να κατανοήσουν γρήγορα ότι οι καιροί άλλαξαν.
Υπάρχουν όμως και πολλοί ιδιαίτερα οι νέοι, οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αρκετοί επαγγελματίες και συνταξιούχοι, γενικότερα οι αδύναμοι οικονομικά πολίτες, που η ζωή του από δύσκολη έγινε τραγική. Η ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που ζουν είναι δυστυχώς απόλυτα.
Πρέπει όμως να επανακτήσουν την χαμένη αυτοπεποίθηση τους. Ο φόβος δεν πρέπει να τους οδηγήσει στην παραίτηση και στην άρνηση. Δεν πρέπει να το βάλουν κάτω, πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια. Πρέπει  να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά τα αυτονόητα δικαιώματα τους στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση. Για αυτούς πρέπει και τα κόμματα να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Κυρίως όμως εμείς στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, γιατί εμάς οι πολίτες εμπιστεύτηκαν περισσότερα και εμείς τους πονέσαμε περισσότερο.
Για αυτό η συμμετοχή στην νέα προσπάθεια θα είναι απόδειξη:
·  Της απόφασής μας να κάνουμε μια νέα δυναμική αρχή.
·  Της  πίστης στην ιστορία μας, στις αρχές και τις αξίες του ιδεολογικού και πολιτικού μας χώρου.
·  Της θέλησής μας να δικαιώσουμε τις θυσίες των Ελλήνων.
·  Της απόφασής μας να είμαστε μπροστά στον αγώνα για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η συμμετοχή μας στην νέα προσπάθεια είναι το ασφαλές τεκμήριο πως είμαστε στο ΠΑΣΟΚ πρωτίστως για τα δύσκολα, είμαστε στο ΠΑΣΟΚ για να υπηρετούμε την χώρα και τους πολίτες. 

(*Άρθρο Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής και στη δημοσιογράφο κ. Στιβακτάκη Αννίτα)

13 Μαρ 2012

Κάλεσμα συμμετοχής, αγώνα και νίκης.


Αγαπητοί φίλοι,
Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2012  συμμετέχουμε στην εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Το Εθνικό Συμβούλιο του κινήματος,  με βάση το καταστατικό μας, ανακήρυξε μοναδικό υποψήφιο τον Βαγγέλη Βενιζέλο.
Η αυτονόητη εκλογή του δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται την ψήφο και την υποστήριξή μας.
Η συμμετοχή στις εκλογές, θα είναι απόδειξη:
·  Της απόφασής μας να κάνουμε μια νέα δυναμική αρχή.
·  Της  πίστης στην ιστορία μας, στις αρχές και τις αξίες του ιδεολογικού και πολιτικού μας χώρου.
·  Της θέλησής μας να δικαιώσουμε τις θυσίες των Ελλήνων.
·  Της απόφασής μας να είμαστε μπροστά στον αγώνα για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η συμμετοχή μας είναι ασφαλής απόδειξη πως είμαστε στο ΠΑΣΟΚ πρωτίστως για τα δύσκολα, είμαστε στο ΠΑΣΟΚ για να υπηρετούμε την χώρα και τους πολίτες.

5 Μαρ 2012

Χρειάζεται πίστη , προσπάθεια από όλους και αλληλεγγύη .


Η οικονομική κρίση στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα παθογένειας πολλών δεκαετιών που σωρεύτηκα εκδηλώθηκαν από το 2006 και μετά. Από το 2008 άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω της πίεσης που άσκησε πάνω στη χώρα μας η διεθνής χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.
Πολλές οι αιτίες της κρίσης, τρεις είναι κατά τη γνώμη μου  οι βασικές, και οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν οριστικά.
α. Η λανθασμένη αντίληψη μεγάλου τμήματος της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των επαγγελματιών, ότι οι ευθύνες τους απέναντι στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο είναι ελάχιστες έως μηδενικές
β.  Η λανθασμένη νοοτροπία της ή ήσσονος προσπάθειας σε μεγάλο μέρος της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα όταν κρίσιμα τμήματα της δεν διαφθείρονταν από τα οικονομικά συμφέροντα, δεν βοηθούσαν στην ανάπτυξη και στην εξυπηρέτηση των πολιτών επαρκώς.
γ. Στους φορείς της κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης και στα κόμματα στο σύνολο τους κυρίως όμως στα κυβερνητικά, γιατί όλα αυτά τα χρόνια στην καλύτερη περίπτωση δεν καταλάβαιναν που πάνε τα πράγματα, στις περισσότερες περιπτώσεις όμως αδιαφορούσαν, έκαναν αποδεκτές ή και πριμοδοτούσαν λανθασμένες πρακτικές και επιλογές πολλών κοινωνικών ομάδων.
Από το 2009 και μετά έπρεπε να αλλάξουν όλα και να αλλάξουν γρήγορα. Οι αλλαγές έγιναν και γίνονται σε συνθήκες πανικού με τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, ανήμπορες, αιφνιδιασμένες ή και αρνητικές στην στήριξη της Ελλάδας. Η χώρα και οι Έλληνες έχουμε τις δυνάμεις να ανατάξουμε την οικονομία να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση.
Οι θυσίες όμως των αδύναμα οικονομικά πολιτών είναι πολύ μεγάλες. Για πολλούς  όμως όπως οι νέοι, οι άνεργοι, μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πολλοί επαγγελματίες και χαμηλοσυνταξιούχοι χωρίς άλλα εισοδήματα, οι εξελίξεις είναι καταστροφικές.
Η ανάπτυξη της οικονομίας και η άμεση προστασία των πιο αδύναμων πολιτών στη μεταβατική περίοδο είναι απόλυτη επιλογή και προτεραιότητα.
 Η υλοποίηση της ιστορικής απόφασης της 26/10/2011, με την οποία δικαιώνονται οι θυσίες των πολιτών, μπορεί να αποτελέσει τη βασική προϋπόθεση για να αρχίσει η βελτίωση της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
Τις μέρες αυτές βρισκόμαστε στην καμπή της πορείας . Τους επόμενους μήνες μπορεί να αρχίσει η ανόρθωση.
Χρειάζεται πίστη , προσπάθεια από όλους και αλληλεγγύη .