28 Απρ 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΙΣΜΩΝ - ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΪΟΥ 2009

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:



- ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ




ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΜΑΙΟΥ 2009 & ΩΡΑ 6.00 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ 1 ΤΟΥ Ο.Λ.Θ.

14 Απρ 2009


ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

7 Απρ 2009

Η κυβέρνηση δεν έχει σε προτεραιότητα την αντισεισμική προστασία

Ο ισχυρός σεισμός με μέγεθος 6,3 της κλίμακας ΡΙΧΤΕΡ που έπληξε τη γειτονική Ιταλία την Κυριακή 5/4/2009 προκάλεσε ανασφάλεια και αγωνία, συμπάθεια και αλληλεγγύη στις οικογένειες των θυμάτων και των αγνοουμένων. Έφερε όμως με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και στη χώρα μας.
Είναι γνωστό ότι η χώρα μας είναι η πλέον σεισμογενής στην Ευρώπη και οι μνήμες από καταστροφικούς σεισμούς όπως της Θεσσαλονίκης της Καλαμάτας της Αθήνας της Δυτικής Πελοποννήσου (Ηλεία Αχαΐα) είναι ακόμη νωπές.
Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει σε προτεραιότητα την αντισεισμική προστασία.
Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ ο αντισεισμικός σχεδιασμός αφέθηκε στη τύχη του χωρίς κυβερνητική στήριξη , ο ΟΑΣΠ υποβαθμίστηκε, η έρευνα δεν ενισχύθηκε , το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων εγκαταλείφθηκε και οι σεισμολογικοί φορείς παραμένουν χωρίς κεντρικό συντονισμό. Το ΙΤΣΑΚ παραμένει χωρίς ουσιαστικούς στόχους, χωρίς θεσμικό εκσυγχρονισμό, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση και παραπαίει από τις θολές και αντιφατικές αποφάσεις της Διοίκησης. Φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.
Χαρακτηριστικό της αδράνειας της κυβέρνησης στο τομέα αυτό είναι η εγκατάλειψη του Προσεισμικού Ελέγχου των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης .
Το πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε το 2001, καρκινοβατεί, αφού μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί μόνον 5000 κτίρια σε σύνολο 80.000 κτιρίων σε όλη την Ελλάδα .
Το σχέδιο Ξενοκράτης βρίσκεται στα συρτάρια των Νομαρχιών και ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία. Οι μικροζωνικές μελέτες δεν έχουν ενσωματωθεί στους αντισεισμικούς κανονισμούς. Προγράμματα για προσεισμικούς ελέγχους που υπέβαλλαν φορείς της Θεσσαλονίκης στην Περιφέρεια Κ.Μ. έχουν μείνει στα αζήτητα.
Το ΠΑΣΟΚ θέτει την αντισεισμική προστασία σε πρώτη προτεραιότητα.
Η επεξεργασία και προώθηση μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής Εθνικής Αντισεισμικής Πολιτικής περιλαμβάνεται στους άμεσους στόχους του ΠΑΣΟΚ και περιλαμβάνει συγκεκριμένα και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα .

Τη πολιτική αυτή το ΠΑΣΟΚ θα αναλύσει και θα παρουσιάσει σε τρείς ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη στις 4 Μαΐου και θα ακολουθήσουν στην Αθήνα και στη Πάτρα. Στις ημερίδες αυτές θα συζητηθούν θέματα αντισεισμικής προστασίας και γενικότερα ζητήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Καθηλωμένο το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. λόγω της κυβερνητικής αδράνειας.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση απέδειξε πως γι’ αυτήν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αφού ταλαιπώρησε για πάνω από ένα χρόνο, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του, την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, αφού χάθηκαν θέσεις απασχόλησης, εισοδήματα και σημαντική οικονομική δραστηριότητα, τώρα συνεχώς αναβάλει τη συζήτηση με τους φορείς της πόλης για το μέλλον του λιμανιού.
Την πρώτη φορά αρνήθηκε να προχωρήσει στις αυτονόητες αποφάσεις για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετά την αποχώρηση της Hutchison από τον διαγωνισμό, δηλώνοντας πως προτεραιότητα έχει η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης μέρος του λιμανιού του Πειραιά. Τώρα ενώ όλοι οι φορείς της πόλης είχαν προετοιμαστεί για την συνάντηση, όπως και η διοίκηση και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, ο κ. Παπαληγούρας ακύρωσε και πάλι την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για υπηρεσιακούς λόγους, όπως δήλωσαν οι συνεργάτες του. Η στάση αυτή της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, υποτιμητική για τη Θεσσαλονίκη και απολύτως απαξιωτική για το παρόν και το μέλλον του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

1 Απρ 2009

Άγονος ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού

Επιτέλους, η κυβέρνηση μετά από πολύ καιρό έκανε το αυτονόητο. Κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Σκέφτεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την επέκταση του 6ου προβλήτα και την αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Αυτό δηλαδή, που θα έπρεπε να είχε πράξει πέντε χρόνια τώρα.
Το λιμάνι έχασε ευκαιρίες, όπως και η οικονομία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Η κυβέρνηση πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της, επεδίωξε να παραχωρήσει και το λιμάνι Θεσσαλονίκης σε ξένο ολιγοπώλιο.
Πιστεύω να έχει διδαχθεί από το μεγάλο της λάθος που ταλαιπώρησε και κόστισε τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια σε επαγγελματίες, επιχειρηματίες αλλά και στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους του λιμανιού.
Ελπίζω να μην είναι μια επιλογή σκοπιμότητας, αλλά ουσίας. Ως τέτοια, δηλαδή επιλογή ουσίας ανάπτυξης του λιμανιού, τη στηρίζουμε όλοι.
Πρέπει η διοίκηση του λιμανιού και η κυβέρνηση να συζητήσουν με τους εργαζόμενους αλλά και τους φορείς της επιχειρηματικότητας για την γρήγορη εξομάλυνση της λειτουργίας του.