30 Μαΐ 2007

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:«ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΕ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»

1. ΠΑΟΚ και Ηρακλής ζητούν την απαλοιφή των προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί, ως προς τα χρέη προς το δημόσιο. Αυτό το αίτημα των ΠΑΕ σας βρίσκει σύμφωνο;

Πιστεύω, πως πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή, όπως και για τις άλλες ΠΑΕ που έχουν ανάλογα προβλήματα. Πιστεύω όμως πως πρέπει να είναι η τελευταία φορά, που οι ΠΑΕ θα έχουν τέτοια αντιμετώπιση.

Το τονίζω αυτό γιατί έχουν γίνει και στο παρελθόν στις ΠΑΕ ανάλογες ρυθμίσεις, όμως και πάλι δημιούργησαν τεράστια ελλείμματα και τους επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα γιατί δεν εξυπηρέτησαν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Τα προβλήματα κυρίως δημιουργούνται από την κακοδιαχείριση, την έλλειψη προγραμματισμού και στόχων.

Πιστεύω, πως πρέπει να είναι η τελευταία ρύθμιση, γιατί υπάρχει μεγάλη αντίδραση της κοινωνίας και των πολιτών. Θεωρούν πως όλα αυτά είναι τερτίπια για να βολεύονται κάποιοι και καμία σχέση δεν έχουν με τις ομάδες και τους συλλόγους. Στην σκέψη τους αυτή θα μου επιτραπεί να πω, πως πολλές φορές έχουν δίκιο.

2. Το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν αποτελεί τροχοπέδη για τέτοιες διευκολύνσεις;

Σίγουρα είναι πρόβλημα, γιατί μπορεί οι ίδιες διοικήσεις και οι μεγαλομέτοχοι να επιδιώξουν να ελέγξουν και πάλι τις ΠΑΕ, απαλλαγμένες πλέον από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Γι αυτό θα ήταν καλό να περάσει απολύτως ο έλεγχος τους στους ερασιτεχνικούς συλλόγους, που κατά τεκμήριο είναι άνθρωποι της ομάδας και έχουν συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνουν.

Θεωρώ, πως σήμερα κάθε ΠΑΕ μπορεί με ένα καλό προγραμματισμό και χρηστή διαχείριση να ανταποκριθεί στις βασικές οικονομικές απαιτήσεις.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, μαζί με τις χορηγίες, τις διαφημίσεις, τις μπουτίκ και τα έσοδα των εισιτηρίων επαρκούν για να καλύψουν έναν συντηρητικό προϋπολογισμό. Γι αυτό και δεν χρειάζονται οι «μεγαλομέτοχοι» και τα «βαρύγδουπα» ονόματα.

Εάν μάλιστα η ΕΡΤ, που από φέτος αποφάσισε να μπει στο πρωτάθλημα της “super league” αγοράζοντας τηλεοπτικά δικαιώματα, εφαρμόσει το καταστατικό της που της επιβάλει ως επιχορηγούμενη από το κράτος, να λειτουργεί αναδιανεμητικά , τότε οι μεσαίες και αδύναμες οικονομικά ΠΑΕ θα ισχυροποιηθούν.

Δυστυχώς όμως την πρώτη χρονιά η ΕΡΤ έπραξε το αντίθετο. Αγόρασε και μάλιστα πανάκριβα τα τηλεοπτικά δικαιώματα των δύο οικονομικά ισχυρών ΠΑΕ, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ.

Ευτυχώς, που μετά από καταγγελίες, αγόρασε τουλάχιστον και του Άρη.

3. Θεωρείται ότι για τα συσσωρευμένα χρέη των ΠΑΕ έχει μερίδιο ευθύνης ή εκάστοτε κυβέρνηση από την στιγμή που προφανώς δεν ήλεγχε όπως έπρεπε τα οικονομικά ζητήματα των ομάδων;

Ασφαλώς και έχουν ευθύνη και όχι μόνο για ότι δεν έκαναν και δεν κάνουν αυστηρούς ελέγχους. Θέλω όμως να επισημάνω, ότι εάν θέλουμε μαζί με την υγιή οικονομική διαχείριση των ΠΑΕ να έχουμε και ένα στοιχειωδώς ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, πρέπει να εξασφαλίσουμε και στοιχειώδη οικονομική ισοτιμία μεταξύ των ΠΑΕ. Οι μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο δημιούργημα της «ελεύθερης αγοράς», ούτε και μπορεί να τις λύσει αυτή.

Αυτό όμως είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το πιο ουσιαστικό και πρέπει η πολιτεία, οι σύλλογοι, όλοι μας, να ασχοληθούμε πιο σοβαρά.

Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.

27 Μαΐ 2007

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΝΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Τα προβλήματα των νέων και οι λύσεις που προτείνει το ΠΑΣΟΚ με το σχέδιο του νέου κυβερνητικού του προγράμματος»

Το προγραμματικό συνέδριο ήταν η κορύφωση ενός διαλόγου κυρίως εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό που απαιτείται είναι η συζήτηση των θέσεων μας, η αξιολόγηση τους και ο εμπλουτισμός τους από τους πολίτες. Γι αυτό πιστεύοντας πως η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, και με εξειδικευμένες ομάδες πολιτών, οργάνωσα μαζί με ομάδες νέων της πόλης μας , δύο κύκλους διαλόγου με θέμα: «Δίνει το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ απάντηση στα προβλήματα των νέων ανθρώπων;».

Ειδικότερα στα θέματα της παιδείας και της παραγωγικής και εργασιακής τους ένταξης. Τα θέματα της καθημερινότητας τους, της πόλης και του ελεύθερου χρόνου τους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι όταν θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα οικογένεια. Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 24-5-07 και ώρα 19:30 στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι, οι νέοι παρουσίασαν τις απόψεις τους πάνω σ’ αυτά τα θέματα τονίζοντας μεταξύ άλλων:

Ø Ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ώστε να υπάρξει ορθολογικός σχεδιασμός και χωροθέτηση συνολικά της Ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας, και εκμηδένιση των επιμέρους συγκρούσεων μεταξύ πτυχιούχων συγγενών γνωστικών αντικειμένων, που δημιουργούνται κυρίως στο επαγγελματικό πεδίο από τη λειτουργία συναφών τμημάτων στα Τ.Ε.Ι. και τα Α.Ε.Ι.

Ø Διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των ιδρυμάτων

Ø Αξιολόγηση των ιδρυμάτων τόσο σε εσωτερικό επίπεδο από τους φοιτητές όσο και εξωτερικό επίπεδο από την ανεξάρτητη αρχή. Σκοπός της αξιολόγησης πρέπει να είναι η ανάδειξη των προβλημάτων του κάθε ιδρύματος έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων γνώσεων. Ενιαίου σύστημα αξιολόγησης Α.Ε.Ι- T.E.I .

Ø Εγκαταστάσεις σε όλα τα ιδρύματα για εύκολη πρόσβαση φοιτητών με κινητικά προβλήματα.

Ø Ίση μισθολογική μεταχείριση ομοιόβαθμων καθηγητών. Α.Ε.Ι- Τ.Ε.Ι.

Ø Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων ώστε να υπάρξει καλύτερη σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και παραγωγικής διαδικασίας.

Ø Δημιουργία νέων εστιών και ενοικίαση ξενοδοχείων για στέγαση των φοιτητών (σήμερα στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπάρχουν 200 δωμάτια για 25.000 φοιτητές

Ø Άμεση σύνδεση των πανεπιστημίων, των ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων με τις επιχειρήσεις.

Ø Ειδική σύνθεση δικαστηρίων για οικογενειακές υποθέσεις με υποχρεωτική συμμετοχή δικαστικού ψυχολόγου

Ø Αναγνώριση πολλαπλής πατρότητας και μητρότητας (π.χ. σε περίπτωση επιγενόμενου γάμου διαζευγμένης μητέρας)

Ø Διασφάλιση και επιμήκυνση των αδειών μητρότητας και πατρότητας και στον ιδιωτικό τομέα.

Ø Διευκόλυνση της εναλλακτικής θητείας και αξιοποίηση όσων την επιλέγουν για την φύλαξη ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ.

Προτάσεις έγιναν όμως και για την πόλη της Θεσσαλονίκης:

Ø Η γεωγραφική της θέση, η πολυπολιτισμική της σύνθεση και η ανάδειξη του πολυεθνοτικού της παρελθόντος. Απαραίτητη η πρόληψη των φαινομένων γκετοποίησης και ξενοφοβίας.

Ø Η αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού των τριών μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της (Α.Π.Θ.-Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-Τ.Ε.Ι.) και η συμμετοχή του στις νέες δομές καινοτομίας που αναπτύσσονται (π.χ. Τεχνόπολις). Παροχή οικονομικών κινήτρων για την γέννηση συνεργιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Ø Δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης (3Ο Σώμα Στρατού -Δ.Ε.Θ- Πανεπιστημιούπολη).

Ø Καθαρισμός και ανάδειξη του Θερμαϊκού κόλπου του θαλάσσιου μετώπου μέσω της πλήρους λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού.

Ø Αξιοποίηση των δυνατοτήτων εναλλακτικής ψυχαγωγίας που προσφέρει η πόλη.

Ø Ανάδειξη των πολιτιστικών πρωτοβουλιών των νέων.

Ø Η αποδυνάμωση του προτύπου του νέου-καταναλωτή έτοιμης αγοραίας (παθητικής) ψυχαγωγίας

Ø Η δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου κέντρου πολιτισμού, όπου θα στεγάζονται και θα δραστηριοποιούνται ομάδες νέων, οι οποίες αναπτύσσουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες. (Παλαιότερα είχε κατατεθεί σχετική πρόταση για την παραχώρηση μιας αποθήκης στο λιμάνι ή ενός περιπτέρου στη Δ.Ε.Θ.)

Ø Η ενεργή συμμετοχή του φοιτητόκοσμου των τριών μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα δρώμενα της πόλης. Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ομάδες φοιτητών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια δεν βρίσκουν τρόπο να υπερβούν τα στενά όρια της πανεπιστημιούπολης και να απευθυνθούν στην υπόλοιπη πόλη.


Οι νέοι μίλησαν για τους νέους κα τά προβλήματα τους. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μου. Είναι σημαντικό ότι έκριναν θετικό το νέο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στα ειδικότερα δικά τους προβλήματα και αγωνίες. Είναι πολύ πιο σημαντικό, ότι παρουσίασαν συμπληρωματικά δικές τους προτάσεις που πιστεύουν ότι θα κάνουν το ΠΑΣΟΚ πιο ελκυστικό και αξιόπιστο στους νέους. Θέλω να τονίσω πως θα συνεχίσω αυτή την προσπάθεια με τους νέους αλλά και με άλλες κοινωνικές ομάδες. Αυτός ο διάλογος που έχει ως κεντρικό πυρήνα «τη δυσκολία του συγκεκριμένου» είναι πιο ουσιαστικός και αξιόπιστος. Η εποχή των γενικών πολιτικών λόγων και των συνθημάτων έχει τελειώσει».

Θα ήθελα και τις δικές σας προτάσεις και παρατηρήσεις ώστε να μπορέσω να συνεχίσω αυτήν την προσπάθεια.

16 Μαΐ 2007

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!



Την Κυριακή 13 Μαΐου 2007 πραγματοποίησα στην Αποθήκη Δ΄ στο λιμάνι Ημερίδα στα πλαίσια του Προγραμματικού Διαλόγου για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν πάνω από 30 φορείς της πόλης και έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματα που υπάρχουν και τους τρόπους που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν σχετικά με την σημερινή Διοικητική και Οικονομική Δομή της χώρας.
Το θέμα της Ημερίδας ήταν:

«Μπορεί η σημερινή Διοικητική και Οικονομική Δομή της χώρας να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη;».

θα ήθελα τις δικές σας απαντήσεις σχετικά με το αν μπορεί να αναπτυχθεί η ελληνική περιφέρεια με τη σημερινή Διοικητική και Αναπτυξιακή Δομή.