27 Μαρ 2007

Η ΠΙΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πιστεύω ότι η πιο ριζοσπαστική πρόταση, του νέου Κυβερνητικού μας Προγράμματος είναι η αλλαγή του Διοικητικού και Αναπτυξιακού Μοντέλου της χώρας.

Αυτή η ανατροπή δημιουργεί μια αντιστοιχία δεδομένων. Γι’ αυτό σας παρουσιάζω ένα απόσπασμα από την ομιλία μου στην Τριανδρία και θα ήθελα την γνώμη σας.

«Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας στην ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δήμο Τριανδρίας με θέμα: : «Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – πορεία προς την νίκη», μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η δυναμική που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ μετά την δημοσιοποίηση των Νέων Προγραμματικών Κατευθύνσεών του, αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση αιφνιδιάσθηκε. Η βεβιασμένη κριτική που άσκησε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αντιφατική και ανίσχυρη.

Καθήκον μας τώρα είναι να οργανώσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες για το Νέο Πρόγραμμά μας. Θέλουμε στο Προγραμματικό μας συνέδριο τον Μάιο, που για πρώτη φορά διοργανώνει Πολιτικό Κόμμα στην χώρα μας, να καταλήξουμε στο οριστικό Κυβερνητικό μας Πρόγραμμα, στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η γνώμη του πολίτη.

Ειδικότερα ο κύριος Μαγκριώτης αναφέρθηκε στην μεγάλη ανατροπή της Διοικητικής και Αναπτυξιακής Δομής της χώρας, που φέρνει το καινούργιο πρόγραμμα. Στη θέση του καταθλιπτικά ισχυρού κέντρου διοικητικής, οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που είναι η Αθήνα, δημιουργούμε την Ελλάδα των Ισχυρών Περιφερειών. Λίγες περιφέρειες και όχι 13 για να είναι ισχυρές, με αιρετό περιφερειάρχη και περιφερειακό συμβούλιο, με δικούς τους πόρους και μηχανισμούς σχεδιασμού και υλοποίησης της ανάπτυξής τους. Σπάμε τις σχέσεις εξάρτησης και υποταγής των ελληνικών περιφερειών από το κέντρο.

Ακόμη τόνισε το βασικό πλαίσιο της νέας Οικονομικής και Κοινωνικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Ένα σχέδιο που οδηγεί στην μεγάλη ανάπτυξη της χώρας, το πλεόνασμα της οποίας κατά προτεραιότητα κατευθύνεται στην περιφέρεια, στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, την παιδεία, την υγεία και την απασχόληση.

Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή, με τις πολιτικές αυτές, θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας αυτοδύναμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Τέλος επανέλαβε παλαιότερη πρότασή του, για την πραγματοποίηση μιας ειδικής συνδιάσκεψης για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή .

Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή πρέπει να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης με σαφείς προτεραιότητες.

Μόνο έτσι θα λυθούν τα βασικά προβλήματα της πόλης που είναι η οικονομική της ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της.»

24 Μαρ 2007

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 21-3-07

Κύριε Υπουργέ,

Στην τελευταία μου ερώτηση στην Βουλή για την αναγκαιότητα ανέγερσης και λειτουργίας αυτοδύναμου παιδιατρικού νοσοκομείου όπως και νέου ογκολογικού, μου απαντήσατε στις 12-2-07, ότι «Αναζητείται κατάλληλή οικοπεδική έκταση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση των νέων μονάδων».

Λίγες ημέρες μετά, την 1-3-07 συνεδρίασε η αρμόδια Διυπουργική επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και αποφάσισε και για την κατασκευή των δύο νοσοκομείων.

Από τις δηλώσεις του κυρίου Υπουργού που ακολούθησαν όμως προκύπτουν πολλά ερωτήματα που καθιστούν αμφίβολο τον Δημόσιο χαρακτήρα των μονάδων που σχεδιάζονται.

Το έργο θα κατασκευαστεί από ιδιώτες και το Κράτος θα νοικιάσει στη συνέχεια από τους ιδιώτες τόσο το κτίριο, όσο και πολλές από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν.

Ειδικότερα στα «στοιχεία των έργων» που δίνει το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, φαίνεται πολύ καθαρά ότι μικρή σχέση θα έχουν με δημόσια νοσοκομεία, αφού εκτός των γιατρών και των νοσηλευτών, οι άλλες ειδικότητες εργαζομένων δεν θα είναι ενταγμένες στο ΕΣΥ.

Ακόμη όσο αφορά το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, στην Κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα «έχει δυναμικότητα έως 400 κλίνες».

Σας υπενθυμίζω ότι τόση είναι η δυναμικότητα του σημερινού Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που εδώ και καιρό δεν καλύπτει τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Γι’ αυτό τον λόγο ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Γιατί η Κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί από το ΠΔΕ την κατασκευή των νοσοκομείων και τα αναθέτει σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα να κοστίζει πολύ περισσότερο στους φορολογούμενους Έλληνες πολίτες, αφού οι ιδιώτες που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του έργου, θα έχουν λογικά και το ανάλογο κέρδος;
  2. Γιατί εντάσσετε μόνο τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο ΕΣΥ και δίνετε σε «Ιδιώτη Εργολάβο» πολύ σημαντικές δραστηριότητες όπως εργαστήρια, εξετάσεις, διαγνωστικές μονάδες και την διοικητική μέριμνα;
  3. Τι νόημα έχει να κατασκευαστεί το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο, αφού θα είναι μικρότερο από το σημερινό Θεαγένειο;

Θα ήθελα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας γι’ αυτό το αμφιλεγόμενο ζήτημα που απασχολεί την Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της.

23 Μαρ 2007

«Κουκουλοφόροι ή Πολύδωρας»

Τώρα οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι το δίλημμα «κουκουλοφόροι ή Πολύδωρας» ήταν τεχνητό και επικίνδυνο. Η Κυβέρνηση δείχνει να μην καταλαβαίνει, ότι η αντιεκπαιδευτική και αυταρχική της πολιτική και συμπεριφορά δημιουργεί την ένταση. Μια ένταση από την οποία προσπάθησε και προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Παγιδευμένη από την πολιτική της, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση.
Η διέξοδος βρίσκεται στον ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο για τα ουσιαστικά προβλήματα της Παιδείας και των νέων.

19 Μαρ 2007

ΠΑΙΔΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΜΕ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ!

Ένα άρθρο του Συντάγματος το 16 που ψήφισε μόνη της, όπως και όλο το Σύνταγμα, η Ν.Δ το 1975 και ένα άρθρο του νόμου 1268, για το πανεπιστημιακό άσυλο, που ψήφισε πάλι μόνο του το ΠΑΣΟΚ το 1982, είναι οι αιχμές των κινητοποιήσεων στα Πανεπιστήμια.

Το άρθρο 16, πρέπει να αλλάξει 32 χρόνια μετά την ψήφιση του.

Πρέπει να προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα, δεν πρέπει όμως να επιτρέψει τις «δυνάμεις της αγοράς» να κυριαρχήσουν στην παιδεία. Γιατί η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η μήτρα και η θερμοκοιτίδα της παιδείας και της εκπαίδευσης.

Πρέπει πολύ περισσότερο οι αλλαγές σήμερα, να διασφαλίζουν τον χαρακτήρα της παιδείας και της εκπαίδευσης, ως δημόσιο αγαθό. Πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά όλων των κοινωνικών τάξεων ίσες ευκαιρίες.

Πρέπει, δηλαδή, να πετύχουν αυτά που δεν πέτυχαν τα Συντάγματα και οι νόμοι της χώρας μας μέχρι σήμερα. Γιατί δυστυχώς η παιδεία, ούτε δημόσια είναι, ούτε προσφέρεται δωρεάν, όπως ορίζει το άρθρο 16 του Συντάγματος από το 1975.

Πρέπει μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας, να κατανοήσει ότι οι αυξημένες πρόνοιες του Συντάγματος , που διασφαλίζουν, τόσο την εργασιακή τους σχέση , όσο και το περιεχόμενο της δουλειάς τους, δεν πρέπει να είναι το βαρύδιο για την δική τους πλημμελή προσφορά, ούτε η ασπίδα για πολλές παράλληλες και ιδιαίτερα κερδοφόρες δραστηριότητες.

Πρέπει οι φοιτητές να κατανοήσουν, πως πρέπει να διασφαλίσουν με τον αγώνα και την δουλειά τους, το δικό τους επιστημονικό και επαγγελματικό αύριο.

Πρέπει να απαιτήσουν να μην ζήσουν και οι επόμενες γενιές την δική τους οδύνη και ανασφάλεια. Ούτε οι οικογένειές τους την ανάλογη οικονομική αφαίμαξη, που οδηγεί σ’ ένα πτυχίο με ελάχιστο αντίκρισμα στο μέλλον.

Αυτά πρέπει οι φοιτητές και η σχολική κοινωνία γενικότερα να απαιτήσουν από την πολιτεία, την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους καθηγητές τους.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Μόνο έτσι θα σταματήσουμε, την προσχηματική πολιτική της κυβέρνησης.

Μόνο έτσι θα συμβάλουμε στην εξεύρεση θετικών λύσεων για την παιδεία.